Introductie

Oude en moderne kunst komen samen in het Rijksmuseum Twenthe. Met als uitgangspunt altijd de bestaande collectie van het museum, dat werken van grote meesters als Jacob van Ruisdael, Jan Steen en Gerard ten Borch in het bezit heeft, organiseert het Rijksmuseum Twenthe jaarlijks een tiental tentoonstellingen. Deze exposities bieden de bezoeker de mogelijkheid letterlijk een wandeling door de kunstgeschiedenis te maken.

Ga naar de website van Rijksmuseum Twenthe

Historie en populariteit

De basis voor het museum werd gelegd door textielfabrikant Bernard van Heek. Naast zijn werkzaamheden in de directie van de firma Van Heek & Co was de telg uit de Van Heek dynastie een vervend kunstverzamelaar. In zijn zoektocht naar een manier om zijn inmiddels omvangrijke collectie kunstwerken onder te brengen richtte hij de Oudheidkamer Twente op. In 1930, zeven jaar na zijn overlijden, schonken zijn vrouw en familie de complete collectie en het nieuwe onderkomen aan het Rijk.

Locatie

Het museum vindt zijn onderkomen in een gebouw dat door Anton K. Beudt en Karel Muller is ontworpen. De laatste ontwierp ook enkele huizen voor de familie Van Heek. Het museum zelf raakte tijdens de vuurwerkramp van 2000 ernstig beschadigd. De collectie bleef gelukkig ongehavend. Achter het museum bevindt zich in Groot Bavel een permanente exposities over de verschrikkelijke ramp die Enschede 13 mei 2000 trof. Naast het Rijksmuseum Twenthe biedt de grootste stad van Overijssel onderdak aan nog een aantal culturele highlights. Museum Twentse Welle is wellicht de bekendste. Het in 2008 door Koningin Beatrix geopende museum richt zich op werkelijk alles wat met Twente te maken heeft. Zowel geschiedenis als toekomst van Twente worden belicht in dit prachtige museum door middel van zowel cultuur- als natuurhistorisch erfgoed. Een museum dat nu nog in ontwikkeling is, maar in de toekomst zeker veel stof zal doen opwaaien is het Jan Cremer Museum.

Programma / activiteiten

Het Rijksmuseum Twenthe organiseert zoals gezegd jaarlijks circa tien tentoonstellingen. Raadpleeg de website van het museum voor het meest actuele overzicht van lopende en toekomstige exposities. Voor wie het maximale uit zijn bezoek aan het Rijksmuseum Twenthe wil halen organiseert het museum diverse thematische rondleidingen.

Stats & tags


Enschede, Overijssel, Nederland
Kunstmusea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling