Introductie

Het Rijksmuseum Amsterdam bevat een grote collectie schilderijen van 17e-eeuws Nederlandse meesters. Het museum is met meer dan 1 miljoen voorwerpen het grootste rijksmuseum van Nederland. Ook staat het op de lijst van Unescomonumenten. Tot 2013 is het gebouw gesloten vanwege een grote verbouwing. Tijdens het onderhoud kan men de 17de-eeuwse topstukken zien in de nieuw gebouwde Philipsvleugel, waar ook wisselende tentoonstellingen worden gehouden. Ook de beroemde Nachtwacht van Rembrandt is in deze vleugel, met zijn 18 zalen met alle 17de-eeuwse topstukken van het museum, te bewonderen.

Ga naar de website van Rijksmuseum Amsterdam

Historie en populariteit

Het museum verhuisde in 1885 naar de huidige locatie net buiten de oude binnenstad. Het is gehuisvest in een speciaal voor dit doel door de Nederlandse architect P.J.H. Cuypers ontworpen gebouw. Cuypers combineerde gotische en renaissance-elementen. Het gebouw is rijk geornamenteerd met tal van verwijzingen naar de vaderlandse geschiedenis. In de loop der jaren is het museumgebouw vele malen verbouwd en werden de open binnenplaatsen volgebouwd. Al vele jaren is het Rijksmuseum een van de grootste trekpleisters in Amsterdam.

Locatie

Het Rijksmuseum Amsterdam ligt tussen de stadhouderskade en het museumplein in Amsterdam Zuid. Aan dezelfde zijde van het museumplein ligt ook het Van Goghmuseum.

Programma / activiteiten

Het meest belangrijke kunstobject dat in het Rijksmuseum Amsterdam hangt is De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn. Daarnaast zijn er vele kunstwerken te zien van onder andere Johannes Vermeer, Frans Hals, Jan Steen en Cornelis van Haarlem. Voor kinderen worden rondleidingen, maar ook speurtochten georganiseerd. Naast diverse kinderaudiotours (vanaf 4 jaar) worden op woensdagmiddag en in het weekend (tijdens vakanties dagelijks) leuke workshops gehouden in het Tuinhuis van het museum voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. Bekijkt u voor het meest actuele programma en de openingstijden de website van het museum.

Stats & tags


Amsterdam, Noord-Holland, Nederland
Kunstmusea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling