Introductie

De Middeleeuwen spreken bij velen van ons tot de verbeelding. Prinsen die prinsessen het hof maken, stoere ridders die gewapend met pijl en boog en lans en zwaard op hun paarden ten strijde trekken, minstrelen die zingend van dorp naar stad dansen en natuurlijk de grote onneembare burchten en kastelen. Kasteel Hindersteyn in de Utrechtse plaats Langbroek is een van die kastelen. Hier komt het verleden in het heden tot leven en wordt de romantiek van de Middeleeuwen ten volste herbeleefd.

Ga naar de website van Ridderhofstad Hindersteyn

Historie en populariteit

Hindersteyn wordt reeds in 1300 genoemd. En hoewel Hindersteyn door de eeuwen heen aanzienlijke veranderingen heeft ondergaan, staat de woontoren uit die beginperiode van het kasteel er nog steeds. Sinds die tijd is de woontoren uitgebreid met een complete vleugel en zijn ook de tuin en het park onder handen genomen. Tuin en park zijn momenteel vrij te bezichtigen. Het kasteel zelf wordt bewoond en is daarom niet toegankelijk.

Locatie

Hindersteyn is zeker niet het enige kasteel in Langbroek. Het plaatsje geniet juist landelijke bekendheid vanwege de vele kastelen die het herbergt, waarvan de meeste gelegen zijn aan de Langbroekerwetering. Andere kastelen zijn onder andere kasteel Lunenburg, kasteel Sandenburg, kasteel Walenburg en kasteel Zuilenburg. Nabijgelegen is het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Een wandeling of fietstocht langs de vele kastelen is prima te combineren met een bezoekje aan dit prachtige natuurgebied. Het Nationaal Park kenmerkt zich door een grote diversiteit aan landschappen. De stuwwal, die zijn oorsprong kent in de laatste ijstijd, is de meest opvallende landschapsvorm.

Programma / activiteiten

Stichting tot behoud Ridderhofstad Hindersteyn organiseert jaarlijks tal van activiteiten en evenementen rondom Hindersteyn. De bekendste activiteiten zijn de Open Tuindagen, die de bezoeker de gelegenheid geven om rond te lopen in tuin, moestuin en park. Daarnaast zijn er ook rondleidingen voor groepen te boeken. Deze rondleidingen worden verzorgd door de eigenaren van Hindersteyn zelf.

Stats & tags


Langbroek, Utrecht, Nederland
Cultuur, Kastelen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling