Introductie

Helder en zuiver water, dat is waar natuurbad de IJzeren Man in de wijde omgeving van het Brabantse Vught om bekend staat. Niet verwonderlijk dus dat het midden op de Vughtse Heide gelegen strandbad bijzonder populair is en dat het hier op warme zomerse dagen vol van watersport- en strandliefhebbers is. Zwemmen, roeien, waterfietsen zijn de typische ‘mooi weer’ activiteiten die je hier kunt ontplooien. En mocht het weer onverhoopt een dagje wat minder zijn dan is er altijd nog de speeltuin, de midgetgolfbaan en het prachtige terras met uitzicht over het hele meer.

Ga naar de website van Recreatiepark de IJzeren Man

Historie en populariteit

Natuurbad de IJzeren Man is in de late negentiende eeuw ontstaan als zandafgraving. In eerste instantie werd op de plek waar tegenwoordig naar hartenlust gerecreëerd wordt zand gewonnen voor de aanleg van een spoorbrug over de rivier de Lek, later werd het zand dichterbij ingezet bij de realisatie van de woonwijk Het Zand in ’s-Hertogenbosch. Regenwater, kwelwater en grondwater hebben de afgraving in de loop der jaren getransformeerd tot een prachtig binnenmeer in een prachtige omgeving. Het meer is overigens niet diep, gemiddeld slechts anderhalve meter. De naam IJzeren Man komt overigens van de arbeiders die in de negentiende eeuw handmatig de afgraving afgroeven en de komst van een stoombaggermolen met argusogen aankeken. De stoombaggermolen, die door de arbeiders werd gezien als een bedreiging voor hun inkomsten, kreeg de bijnaam IJzeren Man mee.

Locatie

Het nabijgelegen Vught staat vooral bekend als een van de drie plaatsen in Nederland waar tijdens de Tweede Wereldoorlog een concentratiekamp was gevestigd. Een deel van dit concentratiekamp is nog steeds te bezoeken en doet tegenwoordig dienst als Nationaal Monument. Nationaal Monument Kamp Vught geeft de bezoeker een goed beeld van de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Wie een dag van waterpret wil combineren met bezinning is hier dus aan het juiste adres. De Vughtse Heide, waar de IJzeren man onderdeel van uit maakt, bestaat voor een groot deel uit bos, afgewisseld met enkele heidevelden. Diverse wandel- en fietsroutes geven de bezoeker de kans dit prachtige stuk natuur te ontdekken.

Programma / activiteiten

Het hele jaar door, ook buiten de warme maanden om, worden er diverse activiteiten georganiseerd bij de IJzeren Man. Op de website vind je het meest actuele overzicht van de komende activiteiten.

Stats & tags


Vught, Noord-Brabant, Nederland
Dieren & Natuur, Recreatiegebieden

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling