Introductie

Al bij het geringste zuchtje wind stroomt het Paterswoldsemeer vol met zeilboten in alle soorten en maten. Het meer is een geliefde plek voor zeilliefhebbers uit de hele regio. Maar het Paterswoldsemeer is meer dan alleen een hotspot voor zeilrecreanten. Ook zwemmers en zonaanbidders, wandelaars en fietsers en natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in dit bijzondere natuurgebied.

Ga naar de website van Recreatiegebied Paterswoldsemeer

Historie en populariteit

Het Paterswoldsemeer is ontstaan halverwege de achttiende eeuw. Daarvoor was het gebied een zompig veenmoeras, maar de ontdekking van turf als brandstof deed een aantal Friese families doen besluiten het gebied te ontginnen en werden de contouren van het Paterswoldsemeer steeds duidelijker zichtbaar. Reeds in het begin van de twintigste eeuw werd het meer geliefd bij recreanten. Vooral de Stadjers, de inwoners van de stad Groningen, vonden er hun weg naar toe. Met de groei van de stad groeide ook de behoefte aan nog meer recreatiegebied. En om in die behoefte te voorzien werd besloten de Hoornseplas en het Hoornsemeer aan te leggen. De Hoornseplas werd voltooid in de jaren zeventig en is sindsdien een populaire bestemming voor Groningers die van strand en water houden. Het Hoornsemeer werd in het begin van de jaren tachtig voltooid.

Locatie

In de loop der jaren is de stad Groningen aan het Paterswoldsemeer komen te liggen. En dat maakt het natuurgebied er des te meer bijzonder op. Want het contrast is groot, zeker buiten de gebieden waar de strandtoeristen hun badlakens neerleggen. De oostkant van het Hoornsemeer en het Paterswoldsemeer is zo’n gebied. Hier is het heerlijk wandelen en fietsen en is het zelfs mogelijk oog in oog te komen staan met een ree. Daarnaast leven er in dit gebied veel vogels.

Programma / activiteiten

Het gebied rondom de Hoornseplas onderscheidt zich vanwege de bijzondere attracties die er neergezet zijn. De meest recentelijke is het zogenaamde Spacenet, een toestel van 9 meter hoog en 25 meter breed en de grootste in zijn soort in Europa.

Stats & tags


Eelderwolde, Drenthe, Nederland
Dieren & Natuur, Recreatiegebieden

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling