Introductie

In het Purmerends Museum wordt op een leuke en leerzame wijze de geschiedenis van de stad Purmerend en omgeving weergegeven. Purmerend heeft een ontwikkeling doorgemaakt van vissersdorp in de Middeleeuwen tot de groeikern van nu. Ook in de omgeving van Purmerend zijn grootse veranderingen opgetreden. Bezoekers kunnen een rondleiding krijgen langs de vaste collectie met als hoogtepunt het mooie Purmerends Jugendstil aardewerk. Daarnaast worden er eveneens geregeld wisselexposities georganiseerd in het Purmerends Museum.

Ga naar de website van Purmerends Museum

Historie en populariteit

De Stichting Purmerends Museum bestaat al sinds 1946. In 1942 was er reeds een Oudheidkamer ingericht en het museum is een voortzetting hiervan. In eerste instantie had de Stichting Purmerends Museum hetzelfde bestuur als de Vereniging Historisch Purmerend. Nadat het voormalige stadhuis, dat stamt uit 1912, in 1987 werd omgetoverd tot een prachtig nieuw museum, werden beide besturen zelfstandig. Ieder jaar weer mag het Purmerends Museum vele bezoekers van alle leeftijden uit binnen- en buitenland verwelkomen.

Locatie

Het Purmerends Museum bevindt zich in het hart van de oude binnenstad van Purmerend, gelegen in de provincie Noord-Holland. Het museum is uitstekend bereikbaar via openbaar vervoer. Wie met eigen vervoer naar Purmerend komt, kan parkeren in de nabijgelegen betaalde parkeergarages. Het museum is het gehele jaar, hetzij beperkt geopend.

Programma / activiteiten

Het Purmerends Museum vertelt op boeiende wijze de ontwikkeling die de stad heeft doorgemaakt. Begonnen als plaatsje tussen meren, later als groeiende stad tussen de Purmer, Beemster en Wormer Polders. Schilderijen, afbeeldingen, prentbriefkaarten en objecten geven een levendig beeld van de stad en de omgeving. Daarnaast bezit het museum een grote collectie Jugendstil aardewerk en presentaties over onder andere de Purmerendse architecten J.J.P. Oud en Mart Stam.

In de Purmerendse grond werden prachtige vondsten gedaan, waarvan sommige objecten bijna geheel in tact gebleven zijn, zoals een aardewerken vogelfluitje. Het museum organiseert het hele jaar door verschillende activiteiten, zoals familieprojecten, Museumweekenden en workshops. Ook zijn er leuke projecten speciaal voor het basis- en voortgezet onderwijs ontwikkeld. Wie een leuk aandenken mee naar huis wil nemen, kan terecht in de museumwinkel van het Purmerends Museum.

Stats & tags


Purmerend, Noord-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling