Introductie

Het Haagse Binnenhof, het hart van onze vaderlandse democratie. Al eeuwen lang bepalen onze politici hier welke koers ons land moet varen. Het is de plek waar Thorbecke de Grondwet schreef, nota bene in het Torentje, dat vanaf 1982 dienst doet als de werkkamer van de minister-president. Het is de plek waar Hare Majesteit Koningin Beatrix en haar voorgangers jaarlijks de troonrede uitspreken. En het is de plek waar onderhandelingen tijdens de Tachtigjarige Oorlog leidden tot het Twaalfjarig Bestand van 1609. Kortom, een plek vol van bestuurlijke historie, die nu ook te bezoeken is via het bezoekerscentrum Binnenhof.

Ga naar de website van ProDemos

Historie en populariteit

Voor de ontstaansgeschiedenis van het Binnenhof moeten we terug naar begin dertiende eeuw. Er zijn bronnen die zeggen dat Floris IV van Holland het terrein toen gekocht heeft. Zijn deze geluiden puur hypothetisch, vast staat dat zijn zoon Willem II het complex uitbreidde tot een kasteel. Hij was het die de Ridderzaal, waar nu nog steeds de troonrede wordt uitgesproken, liet bouwen. Sinds Willem II heeft het Binnenhof vele bewoners zien passeren. Van de bezetters Lodewijk Napoleon en Seyss-Inquart tot vele graven en stadhouders. Wie zich rond laat leiden over het Binnenhof komt er alles over te weten.

Locatie

Het Binnenhof ligt midden in het historisch centrum van Den Haag. Het is hier niet alleen politiek gekrakeel wat de klok slaat, ook liefhebbers van cultuur kunnen hier hun hart ophalen. Bijvoorbeeld in het Mauritshuis. Hier hangen vele bekende werken van Nederlandse meesters uit de Gouden Eeuw. Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer, Frans Hals en Jan Steen zijn slechts enkele van de vele Nederlandse meesters die over de hele wereld bekend zijn.

Programma / activiteiten

Er zijn drie verschillende rondleidingen te boeken, allen inclusief film en een bezoek aan de Ridderzaal. Een bezoek aan de Eerste Kamer of Tweede Kamer is optioneel. Het is niet mogelijk zowel Eerste als Tweede Kamer tijdens een rondleiding te bezoeken. Wie goed beslagen ten ijs wil komen kan voorafgaand aan een bezoek aan het Binnenhof de publicatie ‘Het Binnenhof’ lezen. Deze is op de website te bestellen.

Stats & tags


Den Haag, Zuid-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling