Introductie

Sommige bezoekers komen hier om na te denken, sommige mensen komen hier om hun hoofd leeg te maken en sommige gasten komen hier simpelweg omdat het er zo mooi is. Het Processiepark in het Brabantse Handel, onder de rook van Gemert, trekt al jaren vele bezoekers die om wat voor reden dan ook komen genieten van de prachtige tuin. Een tuin vol met beelden, met de veertien kruiswegstaties en met kappelletjes. En alleen al vanwege de serene rust die over het Processiepark heen hangt is het de moeite waard het de tuin te bezoeken.

Ga naar de website van Processiepark Handel

Historie en populariteit

Handel staat bekend als het eerste bedevaartsoord van Brabant. Terwijl Limburg al langere tijd bedevaartgangers mocht ontvangen, kwam de bedevaartgeschiedenis van Brabant pas in de veertiende eeuw op gang. Verschillende gebeurtenissen zijn hier aan voorafgegaan. Van een arme herder die een houten Mariabeeldje aantrof bij een dode boom tot het plotseling ontstaan van een waterbron waarvan het water genezende krachten zou hebben. Beide verschijnselen trekken tot de dag van vandaag vele bedevaartgangers aan.

Locatie

Handel ligt even boven Gemert. De weg tussen beide plaatsen is onder katholieken zeer bekend. De Kèskesdijk (kèskes is Brabants voor kastjes), zoals de bijnaam luidt van wat officieel de Handelsweg is, wordt al eeuwenlang bewandeld door bedevaartgangers. Langs de weg staan acht ‘kèskes’ die alleen een Maria gerelateerde beeldengroep herbergen. In Gemert zelf is Kasteel van Gemert een van de mooiste bezienswaardigheden. Het kasteel, waarvan het hoofdgebouw dateert uit 1740 en is gebouwd in de stijl van de Lodewijk XIV, de Zonnekoning.

Programma / activiteiten

Nog steeds worden er ieder jaar bedevaartstochten naar Handel georganiseerd. Vanuit vrijwel alle omliggende plaatsen komen bedevaartgangers naar Handel toe. Een actueel overzicht van deze bedevaarten vind je op de website van de Parochie Onze Lieve Vrouwe Tenhemelopneming. De populairste bedevaartstocht start in Valkenswaard, van waaruit zo’n tweeduizend gelovigen de veertig kilometer lange tocht naar Handel te voet afleggen. De volgende dag volgt de reis terug, eveneens te voet.

Stats & tags


Handel, Noord-Brabant, Nederland
Dieren & Natuur, Tuinen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling