Introductie

Vijfhonderd jaar geleden gaf de Friese familie Heringa opdracht tot de bouw van een stins in het Friese dorp Marssum. Stins was de benaming voor een burcht of landhuis in de provincie Friesland. Tot 1603 stond de stins in Marssum bekend onder de naam Heringastate. Een naam die veranderd werd in Azingastate toen de Friese familie Van Eysinga de stins over kocht. In 1687 kwam de stins in handen van Dr. Henricus Popta, een Friese advocaat die het huis zijn familienaam mee gaf. Vanaf dat moment heet de stins in de volksmond Poptaslot. Een naam die ook na zijn dood in 1712 blijft bestaan. Vanaf dat moment verandert wel de functie van het huis. Het Poptaslot wordt een rusthuis voor armlastige vrouwen. Tegenwoordig is de stins opengesteld als museum. En aangezien de prachtige Friese state de tanden des tijds nagenoeg ongeschonden heeft doorstaan biedt Poptaslot de bezoeker een unieke mogelijkheid een kijkje te nemen in het Friesland van de zestiende, zeventiende en achttiende eeuw.

Ga naar de website van Poptaslot

Historie en populariteit

Historie komt in het Poptaslot tot leven. Zowel aan de buitenkant als in de vele kamers en torentjes van de stins. De torentjes zijn bijzonder vanwege hun ui-vorm. En het interieur is klassiek zeventiende-eeuws.

Locatie

Maar het is niet alleen het gebouw zelf dat bijzonder is en een mooi en levendig beeld schetst van lang vervlogen tijden, ook de tuinen rondom het landgoed vertellen het verhaal van het verleden. De bewoners van de state hebben allen een gemeenschappelijk overeenkomst en dat is de bijzondere interesse voor tuinieren. Hierdoor is het tuingoed voortdurend in ontwikkeling geweest en tot op de dag van vandaag heeft het onderhoud van zowel slot- als overtuin nog altijd hoge prioriteit. Een heerlijke wandeling door de tuin geldt dan ook als prima afsluiting van een bezoek aan Poptaslot.

Programma / activiteiten

Een bezoek dat wel gepland moet worden, want Poptaslot is niet altijd geopend. In voor- en naseizoen is de stins alleen op afspraak te bezichtigen in groepen van minimaal tien personen. In juli en augustus is het niet nodig een afspraak te maken en geldt de minimale groepsomvang ook niet. In die twee maanden is het Poptaslot geopend van maandag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en is er ieder uur een rondleiding.

Stats & tags


Marsum, Friesland, Nederland
Cultuur, Kastelen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling