Introductie

De Pieterskerk kent een lange en indrukwekkende geschiedenis als hoofdkerk van Leiden. Veel belangrijke gebeurtenissen zijn gevierd en herdacht in de oude stadskerk. En dat gebeurt nog steeds.

Ga naar de website van Pieterskerk

Historie en populariteit

Rond het jaar 1100 stond er op de plek van de huidige Pieterskerk een kapel van de graven van Holland. Omstreeks 1300 kwam er een groter gebouw voor in de plaats, want de kapel was te klein geworden voor het groeiende aantal inwoners van Leiden. Ongeveer vijftig jaar later werd de kerk uitgebreid met een 110 meter hoge toren. De eeuwen daarna werd de Pieterskerk veelvuldig verbouwd. In 1512 is de toren ingestort. De kerk heeft sindsdien min of meer dezelfde vorm behouden. De geschiedenis van de stadskerk is nauw verweven met de historie van de universiteit en van de stad. Zo werd er bij de oprichting van de Leidse universiteit een dienst gehouden in de Pieterskerk. De kerk wordt ook nu nog gebruikt voor erepromoties en lustrumvieringen. Een bezichtiging van de Pieterskerk is voor de meeste toeristen een vast onderdeel van een bezoek aan de sleutelstad. Vooral tijdens evenementen in de stad wordt de kerk druk bezocht.

Locatie

De Pieterskerk ligt in het hart van het historisch centrum van Leiden, op loopafstand van het station.

Programma / activiteiten

De Pieterskerk is iedere dag geopend voor publiek, tenzij er een besloten evenement plaatsvindt. Op zondag kunnen bezoekers gratis deelnemen aan een rondleiding. In de kerk valt genoeg te zien en te bewonderen, waaronder twee bijzondere orgels, rouwborden, de kansel en oude graven. Het was een vast gebruik in de Middeleeuwen om doden in een kerk te begraven. Sommige namen op de graven zult u misschien kennen, want in de Pieterskerk liggen verschillend beroemde geleerden begraven. In de kerk worden regelmatig (orgel)concerten gehouden. Op de website van de kerk kunt u het programma van dag tot dag bekijken.

Stats & tags


Leiden, Zuid-Holland, Nederland
Cultuur, Kerken

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling