Introductie

Het Pier Pander Museum is een museum dat aan de artistieke nalatenschap van de bekende Friese beeldhouwer Pier Pander is gewijd. Het gebouw bestaande uit een klein museum en een tempel, toont het leven en het levenswerk van deze schippersjongen uit Drachten. Pier Pander leefde van 1864 tot 1919 en groeide uit tot één van Nederlands meest belangrijke kunstenaars. Bezoekers kunnen in het Pier Pander Museum grondig kennismaken met deze bijzondere kunstenaar.

Ga naar de website van Pier Pander Museum

Historie en populariteit

De beroemdste beeldhouwer Pier Pander leefde van 1864 tot 1919 en heeft een groot gedeelte van zijn leven in Rome gewoond. Na zijn overlijden liet hij zijn ateliercollectie aan de gemeente Leeuwarden na, maar wel op voorwaarde dat er een tempel zou worden opgericht voor een groep marmeren beelden en een museum voor de rest van zijn werk.

Locatie

In 1924 werd de tempel geopend en het museum pas in 1954, omdat oorlogsomstandigheden roet in het eten gooiden. Er volgde een periode van verval, maar uiteindelijk ondergingen zowel de tempel, als het museum, als de collectie een grondige restauratie en herstel, en werd het vernieuwde Pier Pander Museum op 1 juni 2007 heropend. Het museum trekt jaarlijks tientallen bezoekers.

Programma / activiteiten

Het Pier Pander Museum is gelegen in de gemeente Leeuwarden in de provincie Friesland. Het museum bevindt zich in de het prachtig stadspark, de Prinsentuin. Vanwege de gunstige ligging, aan de rand van de binnenstad, is het museum prima met eigen vervoer en het openbaar vervoer te bereiken.

Het Pier Pander Museum en de tempel zijn volledig gewijd aan de Friese kunstenaar Pier Pander. Bezoekers kunnen hier een groot deel van het oeuvre van deze gevierde beeldhouwer bezichtigen. In de tempel bevinden zich de marmeren beelden creaties Alba, Gevoel, Gedachte, Kracht en Moed. Zeer verrassend om te zien. Bovendien heeft Nederlands bekendste beeldhouwer onder andere op de Nederlandse munt de beeltenis van Koningin Wilhelmina ontworpen. Wie Leeuwarden bezoekt, dient zeker een kijkje te nemen in het boeiende Pier Pander Museum.

Stats & tags


Leeuwarden, Friesland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling