Introductie

Het Pianola Museum in Amsterdam neemt bezoekers mee op een muzikale reis door de geschiedenis van de pianola, de reproductiepiano, grammofoons, fonografen, muziekrollen en alles wat daarmee te maken heeft. Rond 1900 doet de pianola zijn intrede. Aanvankelijk als apart voorzetapparaat, later ingebouwd in piano’s of vleugels. Dit gezellige Pianola Museum laat bezoekers de prachtige authentieke tonen van dit oude instrument horen.

Ga naar de website van Pianola Museum

Historie en populariteit

De collectie van het Pianola Museum is al sinds 1970 aan het groeien en groeit nog dagelijks dankzij aankopen en schenkingen. In 1981 werd door Theo de Boer en Kasper Janse de Stichting Nederlands Piano Museum opgericht. Deze stichting nam de collectie in beheer. In de loop der jaren is de verzameling uitgegroeid tot een indrukwekkende en omvangrijke collectie.

Locatie

De objecten, instrumenten en de concerten in het museum trekken jaarlijks vele bezoekers naar het Pianola Museum. Van pianostemmers, muziekliefhebbers, families en vriendenclubs tot aan scholen, zakenrelaties en toeristen die door de Jordaan wandelen.

Programma / activiteiten

Het Pianola Museum is gelegen in de Jordaan, een paar stappen ten westen van de grachtengordel van het Noord-Hollandse Amsterdam. Het museum ligt op ongeveer 15 minuten loopafstand van het Centraal Station. Bezoekers die met eigen vervoer komen, kunnen in de buurt van het museum parkeren of in de nabijgelegen betaalde parkeergarages.

Tijdens een rondleiding door het Pianola Museum krijgen bezoekers alles te horen over de geschiedenis en werking van de instrumenten, die voornamelijk in de periode 1900-1935 gebouwd werden. Men kan de uitgebreide collectie bewonderen, die onder andere halfautomatische pianola’s, piano’s en vleugels bevat.

Daarnaast worden er geregeld concerten gegeven, variërend van jazz, saxofoon en tango concerten tot aan zigeunermuziek, kinderconcerten en de echte klassiekers. Voorts beschikt het museum over een bibliotheek en over een uitgebreid archief. Centraal in dit museum staat de muziek die de instrumenten zelf, geheel automatisch, voortbrengen. Bezoekers komen ogen en oren tekort in het museum. Wie iets te vieren heeft, kan bovendien de museumsalon van het Pianola Museum afhuren.

Stats & tags


Amsterdam, Noord-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling