Introductie

De pelgrimvaders waren gelovigen uit Engeland, die begin 17e eeuw naar Nederland zijn gevlucht omdat de Engelse staatskerk hen zou beperken in hun geloofsbeleving. Na een tijdje in ons land te hebben gewoond, besloten ze te vertrekken naar ‘de nieuwe wereld’. De pelgrimvaders vertrokken met een schip vanuit Delfshaven en worden tegenwoordig gezien als mede-grondleggers van het huidige Amerika. Herinneringen aan hun reis zijn nog altijd te vinden in de Pelgrimvaderskerk in Delfshaven, die tot op de dag van vandaag nog regelmatig bezocht wordt door Amerikanen die op zoek zijn naar hun Europese roots.

Ga naar de website van Pelgrimvaderskerk Rotterdam

Historie en populariteit

In 1416 gaf hertog Willem van Beijeren zijn toestemming voor de bouw van een rooms-katholieke kapel. Een jaar later was de Anthoniuskapel klaar. De kapel bleef ruim anderhalve eeuw in bezit van de rooms-katholieken. Pas tijdens de Reformatie, in 1574, kwam de kerk in handen van de protestanten. Cornelis Christiaanszoon werd aangesteld als de eerste predikant. Tegenwoordig staat de kerk bekend als de Oude Kerk van Delfshaven of de Pelgrimvaderskerk. Die laatste naam heeft de kerk te danken aan een groep pelgrimvaders die rond 1607-1608 uit Engeland zijn gevlucht uit angst voor de Anglicaanse kerk. Ze vestigden zich in Leiden en Amsterdam, waar ze in armoede leefden. In 1620 besloot de groep naar Amerika te vertrekken vanuit Delfshaven. Op de kade, vlakbij de Anthoniuskapel, hielden zij hun laatste gebedsdienst voordat ze zich aan de gevaarlijke reis waagden met hun schip Speedwell. In de Pelgrimvaderskerk in Delfshaven zijn nog altijd sporen te vinden uit het verleden. Zo is in een glas-in-loodraam het schip Speedwell afgebeeld. De Hervormde Gemeente Delfshaven is ook nu nog de hoofdgebruiker van de Pelgrimvaderskerk.

Locatie

De Pelgrimvaderskerk bevindt zich in het hart van de Rotterdamse deelgemeente Delfshaven. De houten klokkentoren is al van een afstandje te zien. Wie met de auto komt, kan over het algemeen zonder veel moeite een parkeerplek vinden in de omgeving van de kerk. Iedere zondag is het parkeren gratis. Op andere dagen geldt betaald parkeren met chipknip. Vanaf het treinstation Rotterdam Centraal kunt u de metro nemen richting Schiedam en uitstappen bij halte Delfshaven. Na uw bezoek aan de kerk kunt u eventueel een kijkje nemen in het nabijgelegen Museum Rotterdam.

Programma / activiteiten

De Pelgrimvaderskerk is nog steeds in handen van de Hervormde Gemeente Delfshaven. Iedere zondag wordt er in de kerk om 10.00 uur een morgendienst gehouden en om 17.00 uur een middagdienst. Tien keer per jaar, op elke tweede zondag van de maand, wordt er bovendien ’s avonds een speciale lofprijzingsdienst georganiseerd. De precieze agenda van de kerkdiensten kunt u vinden op de website. De kerk kan worden bezichtigd op zaterdagen tussen 13.00 en 16.00 uur en in de zomermaanden ook zoveel mogelijk op doordeweekse middagen. Om er zeker van te zijn dat de kerk op de door u gekozen dag kan worden bezichtigd, kunt u het beste even vooraf bellen. De kerk wordt namelijk ook regelmatig verhuurd voor bruiloften, repetities of andere groepsbezoeken.

Stats & tags


Rotterdam, Zuid-Holland, Nederland
Cultuur, Kerken

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling