Introductie

Midden in Arnhem is Zypendaal de plek waar natuur en cultuurhistorie elkaar ontmoeten. Dit enorme park in Engelse landschapsstijl is dagelijks vrij toegankelijk.

Ga naar de website van Park Zypendaal

Historie en populariteit

De eerste bewoner en eigenaar van landgoed Zypendaal –wat vermoedelijk stamt uit 1650- is Laurens Swaensdijk. In 1743 kocht gemeentesecretaris Hendrik Brantsen huis Zypendaal. Tijdens de jaren 1762 en 1763 heeft hij een nieuw huis laten bouwen, iets ten zuiden van de plek waar het eerste landhuis stond. Ook de oranjerie en de koetshuizen verrezen in deze periode. De regentenfamilie Brantsen uit Arnhem heeft het buitenhuis tot 1926 bewoond. De hoofdetage is nog altijd in de oude stijl ingericht en ademt de sfeer van weleer: kostbare authentieke meubels met herinneringen aan alle voormalige bewoners. Door de eeuwen heen, heeft de agrarische structuur van het landgoed, grotendeels plaats gemaakt voor een parktuin in Engelse landschapsstijl. Diverse tuinarchitecten hebben hun stempel op het park gedrukt. Het huidige tuinontwerp is van architect Petzold en dateert uit 1864. In het voormalige buitenhuis Zypendaal, zijn Stichting het Geldersch Landschap en Geldersche Kastelen gevestigd. Sinds 1931 is het park een gemeentepark.

Locatie

Op zo’n kwartier lopen vanaf centraal station Arnhem, ligt park Zypendaal. Ook met de auto is het landgoed prima te bereiken.

Programma / activiteiten

Park Zypendaal is een 91 hectare groot park in Engelse landschapsstijl. Dwalend door het park komt u langs het buitenhuis, boerderijen, koetshuizen, een oranjerie, beelden, en een bron. De vijvers worden bewoond door ijsvogels en de grote gele kwikstaart. Verschillende tuinarchitecten hebben een stempel gedrukt op de parktuin. Er zijn met rododendrons omzoomde gazons, imposante oude bomen, langgerekte borders met bloeiende vaste planten, een rozengazon, weilanden en een parkbos. Het park is dagelijks vrij toegankelijk. In juli en augustus is het landhuis van zondag tot en met vrijdag geopend voor publiek. Tegen betaling kunt u het huis bezichtigen onder begeleiding van een gids.

Stats & tags


Arnhem, Gelderland, Nederland
Dieren & Natuur, Tuinen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling