Introductie

Papierfabriek De Middelste Molen, gelegen in het Gelderse Loenen neemt bezoekers mee terug in de tijd van het papier maken. Hier kan men het productieproces van de 19e eeuw van het oeroude Hollandse papier volgen. Naast het machinale werk, komt eveneens het handgeschept papier maken aan bod. Daarnaast kunnen bezoekers van jong tot oud deelnemen aan workshops, bijvoorbeeld de workshop Papier Scheppen of Een boekje maken van papier. Een bezoekje aan Papierfabriek De Middelste Molen is absoluut een unieke en leerzame ervaring.

Ga naar de website van Papierfabriek De Middelste Molen

Historie en populariteit

Al sinds 1622 produceert Papierfabriek De Middelste Molen papier. Het is in Nederland de enige papierfabriek die nog bewaard is gebleven in de oude staat. Vanaf 1662 bestonden er twee Middelste Molens die diverse keren van eigenaar wisselden tot 1886, want in dat jaar brandden beide molens helemaal af. Daarna werd slechts 1 bedrijf weer opgebouwd en dat is de huidige fabriek. In 1969 raakte de fabriek in verval en de Nederlandse Papierindustrie redde de fabriek van de ondergang door geld beschikbaar te stellen.

Locatie

In 1989 werd het bedrijf aangekocht door de papierfabrieken uit de regio en zij brachten de fabriek in een stichting onder. Deze stichting is nu eigenaar van De Middelste Molen en zij zorgden voor een grondige restauratie. In 2001 werd de Stichting Museum De Middelste Molen opgericht en jaarlijks komen vele bezoekers een kijkje nemen hoe op authentieke wijze allerlei papier wordt geproduceerd.

Programma / activiteiten

Papierfabriek De Middelste Molen is gelegen in het mooie Veluwse Loenen, gemeente Apeldoorn, provincie Gelderland. Met de auto goed te bereiken en vanuit Apeldoorn kunnen bezoekers de bus richting Loenen nemen.

Papierfabriek De Middelste Molen toont bezoekers hoe papier op ambachtelijke wijze wordt geproduceerd. De molen, die nog geheel in de originele staat is gebleven, is open voor zowel individuele bezoekers als groepen. Regelmatig zijn de machines in werking, wat op zich al een hele belevenis is.

Er worden regelmatig workshops gegeven, zoals creatief boekbinden en voor kinderen zijn er geregeld leuke activiteiten, zoals papierscheppen, kraaltjes maken of het maken van een boekje of schaaltje van papier. Scholen kunnen gebruik maken van diverse lespakketten, die speciaal zijn samengesteld door Papierfabriek De Middelste Molen.

Stats & tags


Loenen, Gelderland, Nederland
Ambachtsmusea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling