Introductie

Het voormalig Koninklijk Paleis Het Loo in Apeldoorn is ruim 300 jaar oud en staat op de lijst met de 100 meest kostbare rijksmonumenten van Nederland. In 1984 werd Paleis Het Loo Nationaal Museum geopend.

Ga naar de website van Paleis Het Loo

Historie en populariteit

In 1684 kocht stadhouder Willem III, de achterkleinzoon van Willem van Oranje, het middeleeuwse kasteel Het Oude Loo. Architect Jacob Roman ontwierp voor hem een jachtverblijf naast het kasteel en er werden speciale siertuinen aangelegd. Het jachtverblijf werd Paleis Het Loo genoemd. Het paleis is lange tijd in gebruik geweest als Koninklijk Paleis. In 1959 gaf koningin Wilhelmina haar 6700 hectare grond in bewaring aan de Staat. Na een grondige restauratie opende koningin Beatrix Paleis Het Loo in 1984 als Nationaal Museum. De 17de eeuwse appartementen van Willem III en koningin Mary II zijn bij de herinrichting van het paleis als uitgangspunt genomen. In 2009 ontving Paleis Het Loo Nationaal Museum 355.000 bezoekers.

Locatie

Paleis Het Loo ligt aan de rand van Apeldoorn, in Kroondomein Het Loo, het grootste landgoed van Nederland.

Programma / activiteiten

Bezoekers van Paleis Het Loo Nationaal Museum krijgen een indruk van hoe de Oranjes in het Koninklijk Paleis gewoond hebben. De vertrekken zijn ingericht met meubelen en schilderijen van verschillende generaties. Alle kunstvoorwerpen zijn te zien in hun oorspronkelijke omgeving. Bezoekers treden het museum binnen via de oude dienstingang. Naast het paleis zelf is ook de tuin zeker een bezoekje waard. De tuin kenmerkt zich door de strakke symmetrie. Volgens de website van het museum duurt een volledig bezoek aan het paleis en de tuinen ongeveer 3 uur. Het paleis beschikt over twee museumrestaurants met zelfbediening en een paleiswinkel met onder meer boeken, ansichtkaarten, keramiek, zilverwerk en sieraden. Wandelfanaten en natuurliefhebbers kunnen een bezoek aan het paleis combineren met een wandeling door het Paleispark.

Stats & tags


Apeldoorn, Gelderland, Nederland
Cultuurhistorische Musea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling