Introductie

De Pieter Corneliszoon Hooftstraat, in de volksmond beter bekend als de P.C. was tot diep in de vorige eeuw een doodnormale Amsterdamse winkelstraat. Gewone Amsterdammers kochten er hun dagelijkse boodschappen bij de groenteboer en melkboer en haalden er hun krantje en rokertje bij de boekhandel. Pas vanaf de jaren tachtig veranderde het accent van de straat en langzaam maar zeker is de P.C. uitgegroeid tot een van de tien meest chique winkelstraten van de wereld. En is daarmee verworden tot een mondain modewalhalla van internationale allure. Een paradijs voor shoppers met een ongelimiteerde creditcard en voor hen die zich willen vergapen aan bekende Nederlanders en mooie kleren, schoenen en sieraden.

Ga naar de website van P.C. Hooftstraat

Historie en populariteit

Het was de beroemde Roermondse architect Pierre Cuypers, bekend van het Rijksmuseum in Amsterdam en het eveneens hoofdstedelijke Centraal Station, maar ook van de troon waarop Hare Majesteit Koningin Beatrix jaarlijks de troonrede uitspreekt, die tekende voor het ontwerp van de eerste bebouwing van de P.C. Hooftstraat. De ontwikkeling de P.C. maakt in 1876 deel uit van een groter staduitbreidingsplan waartoe ook de realisatie van het Vondelpark behoorde.

Locatie

De P.C. Hooftstraat ligt midden in het museumkwartier. Grote culturele instellingen als het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum, het Van Gogh Museum en het Concertgebouw liggen op een steenworp afstand van de P.C.. Een bezoekje aan de winkelstraat van Nederland kan dan ook prima afgewisseld worden met wat meer diepgang. Even lekker bijkomen kan in het gras van het Museumplein of onder de bomen in het Vondelpark, waar de P.C. Hooftstraat op uit loopt. Aan de andere kant eindigt de P.C. op de Stadhouderskade. Hier kun je aan de Singelgracht, schuin tegenover de P.C. een waterfiets huren om zo Amsterdam eens goed vanaf het water te bekijken.

Programma / activiteiten

In de P.C. is tijdens winkeltijden altijd wat te beleven, te zien en te doen. Neem wel je creditcard mee, of laat hem juist thuis als je jezelf niet helemaal in de hand hebt.

Stats & tags


Amsterdam, Noord-Holland, Nederland
Winkelen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling