Introductie

Openluchtmuseum De Spitkeet neemt bezoekers mee terug naar de periode tussen 1850 en 1950. Men krijgt een goed beeld hoe mensen in die tijd leefden en werkten op de heide in Groningen en Friesland. Het terrein is ruim 4 hectare groot en laat onder meer een klokkenstoel, plaggenhut, holwoning, een woningwetwoning, het Waldhûske en het Jelle Dam hûs zien. Dit laatste huis doet dienst als winkeltje en expositieruimte. Rondom het openluchtmuseum De Spitkeet zijn verschillende fiets- en wandelroutes uitgezet die bezoekers meenemen lang authentieke gebouwen en de mooie Friese natuur. Daarnaast worden er regelmatig rondom het park diverse activiteiten georganiseerd.

Ga naar de website van Openluchtmuseum De Spitkeet

Historie en populariteit

Waar nu het openluchtmuseum De Spitkeet is gevestigd, stonden tot de jaren 60 diverse woningwetwoningen. Deze dateerden uit begin 1900 en voldeden toen niet meer aan de eisen van die tijd. Stuk voor stuk werden zij afgebroken, totdat huisnummer 30 in 1989 leeg kwam te staan. De S.W.A, de stichting Oud Achtkarspelen en dorpsbelang Harkema kwamen hiertegen in verzet. Zij wilden de woning bewaren en dit was de start van de oprichting van het openluchtmuseum. Sindsdien hebben de mensen achter het themapark niet stil gezeten en nog steeds gaat de ontwikkeling van het museum door, want regelmatig wordt De Spitkeet uitgebreid met nieuwe bezienswaardigheden die een nog een completer beeld geven van de Friese en Groningse heide. Een bezoekje aan het museum is zodoende nooit hetzelfde. Daarom komen bezoekers ook graag nog eens terug.

Locatie

Het openluchtmuseum De Spitkeet is gelegen in het dorp Harkema, gemeente Achtkarspelen, provincie Friesland en met eigen vervoer vanuit alle delen van het land prima te bereiken.

Programma / activiteiten

Bezoekers aan het openluchtmuseum De Spitkeet krijgen aan de hand van oude kaarten en een diaserie uitgelegd hoe de heide in de 19e eeuw is ontstaan en waardoor deze streek zo arm was. Daarna kan men deelnemen aan een rondleiding om een kijkje te nemen bij de genoemde onderdelen zelf, om zo een goed beeld te krijgen.

Tijdens het hele seizoen worden er rondom het museum diverse activiteiten georganiseerd, zoals schapenscheren, een kloosterfietstocht, tuinfietstochten, oude ambachten en de Spitkeetwandeltocht. Daarnaast is het mogelijk om in combinatie met een bezoek aan het openluchtmuseum De Spitkeet aansluitend een gezellige middag- of avondarrangement met een hapje en een drankje te reserveren.

Stats & tags


Harkema, Friesland, Nederland
Musea, Openluchtmusea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling