Introductie

In het openluchtmuseum staan vier originele duinboerderijtjes met bijgebouwen. Ze zijn uit 1850 tot 1910. Drie duinhuisjes zijn vanuit de duinen van Voorne overgebracht naar het museumterrein en herbouwd in oorspronkelijke staat.
Op het terrein stond al een duinboerderijtje uit 1910, dit is Duinstraat en nu een Rijksmonument. De andere huisjes zijn genoemd naar de locatie waar ze oorspronkelijk stonden in Rockanje: Huttendijk, Kreekpad en Duinzoom. De woninkjes zijn ingericht in de stijl zoals gebruikelijk was rond 1900-1930. Ze hebben dezelfde grondvorm, maar verschillen in indeling en inrichting, al naar gelang het beroep van de bewoners: boerenarbeider, tuinder of keuterboer.

Ga naar de website van Openluchtmuseum De Duinhuisjes

Historie en populariteit

Bezoekers kunnen onder leiding van een gids deze huisjes bezichtigen en krijgen hiermee het gevoel dat het verleden weer tot leven is gewekt, want hier ziet men hoe de vroegere duinbewoners leefden en werkten. Daarnaast zijn er geregeld diverse activiteiten in het openluchtmuseum De Duinhuisjes en is een bezoek een uitermate geschikt uitje in combinatie met een wandeling door de duinen of een middagje strand.

Locatie

Het eerste huisje van het openluchtmuseum De Duinhuisjes is ‘Duinstraat’. Dit huisje is gebouwd in 1909 en de inrichting is volgens de stijl uit de periode tussen 1920 en 1940, met onder meer een bedstee, houtgestookte bakovens en een stal. Het huisje Huttendijk is steen voor steen afgebroken door vrijwilligers in 1987 en herbouwd op het museumterrein. De inrichting dateert uit de periode tussen 1900 en 1920. Huisje kreekpad is in 1993 herbouwd en ingericht naar de stijl zoals die was tussen 1880 tot 1900. Huisje Duinzoom dat zich op het terrein van het openluchtmuseum bevindt, doet dienst als tentoonstellingsruimte voor thema exposities en er is een kleine filmzaal waar een film wordt vertoond over het dialect in Voorne.

Programma / activiteiten

In de loop der jaren zijn er bloementuinen aangelegd en zijn waterputten, een kippen- en varkenshok, werktuigen en karren deel gaan uitmaken van het museum. De Duinhuisjes mag jaarlijks vele bezoekers verwelkomen.

Openluchtmuseum De Duinhuisjes is gelegen in Rockanje, gemeente Westvoorne in de provincie Zuid Holland. Het museum is prima te bereiken met eigen vervoer en over het algemeen geldt dat er voldoende parkeergelegenheid aanwezig is.

Het pittoreske openluchtmuseum De Duinhuisjes, gelegen op de grens tussen Oostvoorne en Rockanje neemt bezoekers mee terug in de tijd. Het geeft hen een goed beeld hoe de vroegere duinbewoners werkten en woonden, door middel van de oorspronkelijke vorm van de huisjes en de sfeervolle, authentieke inrichting.

Er worden geregeld activiteiten georganiseerd vanuit het openluchtmuseum. Hierbij kan men denken aan een boerenboeldag, een streekwarenmarkt, een poppenkastvoorstelling voor kinderen en kinderspelen van vroeger. Ook voor fotoreportages, bijvoorbeeld bij trouwerijen, is openluchtmuseum De Duinhuisjes een uitermate geschikte locatie.

Stats & tags


Rockanje, Zuid-Holland, Nederland
Musea, Openluchtmusea

Overige informatie

Openingstijden

Maandag: Gesloten
Dinsdag: Gesloten
Woensdag: 9:00u-17:00u
Donderdag: Gesloten
Vrijdag: Gesloten
Zaterdag: 13:30u-16:30u
Zondag: 13:30u-16:30u

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling