Introductie

De ooievaar is in de meeste delen van Nederland een zeldzame verschijning, maar niet in het Friese dorpje Akmarijp. Hier ligt namelijk Ooievaarsdorp De Graverij, waar ieder jaar een wisselend aantal broedparen nestelen.

Ga naar de website van Ooievaarsdorp De Graverij

Historie en populariteit

Begin twintigste eeuw waren er in ons land nog zo’n vijfhonderd ooievaarsnesten te zien, maar dat aantal nam helaas snel af. De Nederlandse Vereniging tot bescherming van Vogels besloot in te grijpen door een herintroductieproject op te zetten voor deze unieke vogel. In 1969 richtte de stichting ooievaarsdorp Het Liesveld op in het Zuid-Hollandse Groot-Ammers. De nakomelingen van de ooievaars die hier gefokt werden, verhuisden uiteindelijk naar twaalf buitenstations. Ooievaarsdorp De Graverij in Akmarijp is zo’n buitenstation. De Graverij werd in 1988 geopend met destijds twee broedparen en tien jonge vogels. In de loop der jaren zijn er verschillende jongen voortgebracht op het station en ook in de naaste omgeving van De Graverij zijn de laatste jaren nesten gezien.

Locatie

Ooievaarsdorp De Graverij bevindt zich in het Friese dorpje Akmarijp, dat ongeveer 115 inwoners telt. Akmarijp ligt ten noorden van Joure.

Programma / activiteiten

Wie het ooievaarsdorp bezoekt, kan de ooievaars van dichtbij bewonderen. Vergeet natuurlijk uw fotocamera niet! Voor kinderen zijn er speciale kleurplaten verkrijgbaar en wie van plan is een spreekbeurt te houden over de vogel, kan vragen om een speciaal spreekbeurtpakket. De toegang is gratis, maar de stichting stelt een donatie zeer op prijs voor het voeden van de vogels en het onderhouden van het station. Het is ook mogelijk om een ooievaar te adopteren. U ontvangt dan een certificaat met ringnummer van uw dier en u mag zelf een leuke naam bedenken.

Stats & tags


Akmarijp, Friesland, Nederland
Dieren & Natuur, Dierentuinen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling