Introductie

Ons Lieve Heer op Solder is een bijzonder museum, gelegen in hartje Amsterdam. Het museum behoort tot een van de oudste musea en bestaat grotendeels uit een 17e eeuws woonhuis en een complete schuilkerk. Deze schuilkerk is de grote schat van het museum. Bezoekers vinden hier een groot altaar en vele galerijen. Een mooie collectie beeldhouwwerk, schilderijen, zilver en de 17e en 19e eeuwse stijlkamers geven bezoekers een goede indruk van het Amsterdamse katholieke verleden. Er worden regelmatig presentaties en tentoonstellingen georganiseerd in Museum Ons Lieve Heer op Solder.

Ga naar de website van Ons’ Lieve Heer op Solder

Historie en populariteit

De historie van Ons Lieve Heer op Solder gaat terug naar 1661. Een welgestelde koopman, de heer Jan Hartman, koopt een huis op stand in Amsterdam. Dit pand is het begin van het museum. De nieuwe eigenaar laat het huis verbouwen en een winkel, opslag en ontvangstkamer komen tot stand. Hartman is katholiek en omdat er sinds 1578 een verbod gold op de viering van katholieke erediensten, liet hij een rooms-katholieke schuilkerk op de bovenste drie verdiepingen van zijn woning bouwen. Deze zolderkerk deed ruim 200 jaar dienst als parochiekerk.

Locatie

Pastoor Ludovicus Reiniers koopt in 1739 het pand en gaat in het voorhuis wonen. Om de kerk beter toegankelijk te maken laat hij een trappenhuis in het achterhuis timmeren. In 1887 verliest de parochiekerk haar functie. Datzelfde jaar wordt het pand gekocht door een groep katholieke Amsterdammers en zo werd de sloop voorkomen. In 1888 wordt Ons Lieve Heer op Solder opengesteld voor publiek. Jaarlijks mag het museum ruim 65.000 bezoekers verwelkomen.

Programma / activiteiten

Ons Lieve Heer op Solder is gelegen in hartje Amsterdam, provincie Noord Holland. Het museum is gelegen op circa 5 minuten loopafstand van het Centraal Station. Wie met de auto het museum bezoekt, kan parkeren in de diverse betaalde parkeergarages. Het museum ondergaat tot en met 2013 een grondige restauratie.

Museum Ons Lieve Heer op Solder biedt rondleidingen en groepsbezoeken voor scholen. De schatten van de schuilkelder komen tijdens deze rondleidingen weer even tot leven.

Met regelmaat organiseert het museum presentaties, tentoonstellingen en andere activiteiten. Zo zijn er bepaalde thema’s rond de open Monumentendagen en vindt traditiegetrouw een Soldermis plaats op elke eerste zondag van de maand. Daarnaast worden er geregeld lezingen en voordrachten gegeven in Ons Lieve Heer op Solder.

Stats & tags


Amsterdam, Noord-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling