Introductie

In de Olie- en Korenmolen Woldzigt is het graanmuseum gevestigd. Een compleet ingericht museum dat hier sinds 1974 is ondergebracht. Bezoekers komen hier door middel van exposities alles te weten met betrekking tot het zaaien en oogsten van onder meer granen en oliehoudende zaden. Er zijn veel gereedschappen en attributen te vinden die met de vroegere teelt van granen te maken hebben. De collectie is daarnaast aangevuld met onder andere, streekantiek en curiosa. Bezoekers kunnen elke eerste zaterdag van de maand, met uitzondering van de maand mei, de Olie en Korenmolen Woldzigt in bedrijf aanschouwen.

Ga naar de website van Olie- en Korenmolen Woldzigt

Historie en populariteit

De Olie en Korenmolen Woldzigt is volgens de gevelsteen gebouwd in 1852 door Aukema en Datema. De molen is enkele keren van eigenaar gewisseld en de inwoners van Roderwolde hebben de handen ineengeslagen toen Rietema in 1919 de molen wilde verkopen voor de prijs van de stenen. Zij vormden een coöperatie voor behoud van de molen, welke later opging in de zuivelfabriek. In die periode diende de molen als opslag depot. In de jaren zeventig dreigde de molen ernstig in verval te raken en besloot de gemeente Roden de molen aan te kopen. Een uitgebreide restauratie volgde en het beheer kwam in handen van de stichting Olie- en korenmolen Woldzigt. De vrijwilligers wonen in de oostelijke vleugel en in het westelijke deel bevindt zich het Nederlands Graanmuseum.

Locatie

Voor veel mensen biedt de molen en het museum een stukje historie en herkenning uit hun jeugd. Jaarlijks mag de molen dan ook veel bezoekers verwelkomen, zelfs gasten van overzee die in Nederland zijn opgegroeid.

Programma / activiteiten

De Olie en Korenmolden Woldzigt is gelegen in Roderwolde, een dorpje in de kop van de provincie Drenthe. Het dorp is met de auto goed te bereiken en omdat Roderwolde aan de wegverbinding Roden en stad Groningen ligt, is het dorp ook te bereiken met het openbaar vervoer.

In de Olie en Korenmolen Woldzigt is voor iedereen genoeg te zien en te beleven. Volwassenen kunnen alles te weten komen over de bouw, teelt en verwerking van graan tijdens diverse rondleidingen, terwijl kinderen op een leuke en leerzame manier kennis kunnen maken met het vak als molenaar. Er worden demonstraties gegeven en kinderen kunnen koekjes bakken. Door middel van een fietstocht kunnen bezoekers de vijf molens in de gemeente Noordenveld aanschouwen. Hangt de blauwe vlag of wimpel buiten, dan is de molen eveneens van binnen te bezichtigen

Voor kinderfeestjes en schoolbezoeken is de molen een prima locatie. En wie op zoek is naar een bijzondere trouwlocatie, heeft dat bij Olie en Korenmolen Woldzigt eveneens gevonden.

Stats & tags


Roderwolde, Drenthe, Nederland
Cultuur, Molens

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling