Introductie

Tientallen grote en kleine vennen ontstaan door winderosie, smeltwater en door toedoen van de mens maken van de Oisterwijkse Vennen een bijzonder natuurgebied. Hier is het heerlijk wandelen en wordt de rust alleen verstoord door het gezang van de vogels. Mystieke in mist gehulde vennen, verwilderde akkers en zompige moerassen zorgen voor de optimale ontsnapping uit de hectiek van alle dag.

Ga naar de website van Oisterwijkse Bossen en Vennen

Historie en populariteit

Het gebied zoals we het nu kennen is ontstaan tussen pak hem weg de laatste ijstijd en 1840. Sommige vennen zijn nog restanten van kolkende stromen gletsjerwater terwijl de jongste terwijl de bebossing dateert uit begin negentiende eeuw. Daarvoor bestond het gebied vooral uit vennen te midden van heidevelden. Het gebied was in die tijd overigens niet geheel ‘bosloos’, want onderzoek heeft uitgewezen dat er grove dennen voorkomen van rond 1650. En daarmee behoren die bossen tot de oudste van Nederland.

Locatie

Even ten westen van de Oisterwijkse Vennen ligt Tilburg. Een heerlijke wandeling door het prachtige natuurgebied is prima te combineren met een bezoek aan de zesde stad van Nederland. Tilburg kent een divers cultureel aanbod. Een bekend museum is het Museum Pont, dat zich richt op moderne en hedendaagse kunst. Eveneens hedendaagse kunst, maar dan op het gebied van textiel vind je in het Textielmuseum. Overigens ligt het accent hier niet alleen op het heden, het verleden speelt hier eveneens een belangrijke rol. Aan de hand van historische, nog werkende machines laat men hier zien hoe dekens worden gemaakt van ruw wol. Daarnaast staan er in Tilburg diverse architectonisch hoogwaardige gebouwen, zoals Het Kunstkluster, woontoren Westpoint en het Interpolisgebouw met tuin. Overigens zijn ook Oisterwijk zelf of het ten zuiden van het natuurgebied gelegen Moergestel prima plaatsen om even te verpozen na een ontspannende wandeling door de Oisterwijkse Vennen.

Programma / activiteiten

Het hele jaar door worden er tal van activiteiten georganiseerd in de Oisterwijkse Vennen. Daarnaast is het ook mogelijk om kinderfeestjes te organiseren in dit prachtige natuurgebied. De mooiste locaties openbaren zich voor de wandelaar die de Goorvenwandeling voltooid. Andere tips vind je op de website van Natuurmonumenten.

Stats & tags


Oisterwijk, Noord-Brabant, Nederland
Dieren & Natuur, Natuur

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling