Introductie

Bij het grote publiek is Irene Verbeek vooral bekend van grote projecten als de koepelschildering in de grote zaal van de Groningse Stadsschouwburg en van het kunstwerk ‘Cyclus’ in het Martini Ziekenhuis in diezelfde stad. Maar dat het werk van Irene Verbeek ook in een museum te zien is dat haar eigen naam draagt, dat is minder bekend. Het Oerka Irene Verbeek Museum is het museum in kwestie.

Ga naar de website van OerKa Irene Verbeek Museum

Historie en populariteit

Het Oerka Irene Verbeek Museum is in 1991 opgericht. Doel van de stichting waarin de initiatiefnemers zich verenigden was niet alleen het werk van Verbeek permanent te exposeren, maar daarmee tegelijk ook het cultuurtoerisme in het gebied van het Lauwersmeer te bevorderen. Het museum werd gevestigd in Oostmahorn, direct aan de kust van het Lauwersmeer. Tien jaar later verhuisde het Oerka Irene Verbeek Museum naar het twintig kilometer westelijker gelegen Raard, even buiten Dokkum.

Locatie

De locatie is bijzonder te noemen. Het Oerka Irene Verbeek Museum heeft zijn onderkomen namelijk gevonden in de kerk van het Friese terpdorpje. Het terpkerkje zelf behoort toe aan de stichting Alde Fryske Tsjerken. Zoals gezegd ligt het museum in Raard, onder de rook van Dokkum. Een bezoekje aan het museum is dan ook prima te combineren met een bezoekje aan deze historische stad. De noordelijkste stad van ons land is internationaal vermaard vanwege de moord op Bonifatius in 754. Bonafatius die onder andere vanwege zijn zendelingenwerk van enorme waarde voor de Christelijke kerk in Europa is geweest. De herinnering aan Bonifatius is in heel Dokkum terug te vinden. Maar het stadje, dat tevens een van de Friese elf steden is, biedt nog veel meer. Zo zijn de stadswallen rondom het oude vestigingstadje nog steeds intact en zijn er veel gebouwen uit de zeventiende en achttiende eeuw.

Programma / activiteiten

Het Oerka Irene Verbeek Museum is niet dagelijks geopend. Wie het museum wil bezoeken kan dat doen van april tot en met november op vrijdag, zaterdag en zondag. Het museum is op die dagen van 14.00 tot 17.00 uur geopend. De rest van het jaar is het museum op afspraak te bezoeken.

Stats & tags


Raard, Friesland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling