Introductie

Het North Sea Jazz Festival is misschien wel het meest bekende muziekfestival in Nederland. Dit driedaagse jazzfestival wordt ieder jaar in het tweede weekend van juli georganiseerd. Een gevarieerd programma aan diverse jazzstijlen zowel van beroemde als van minder bekende artiesten uit binnen- en buitenland wordt op meer dan 15 podia in het Rotterdamse Ahoy ten gehore gebracht. Iedere jazzliefhebber moet een keer in zijn leven het North Sea Jazz Festival meegemaakt hebben. Voor kinderen is er een speciale eendaagse North Sea Jazz Kids. Op deze dag kunnen zij kennis maken met deze muziekstijl.

Ga naar de website van North Sea Jazz

Historie en populariteit

Het North Sea Jazz Festival was een idee van Paul Acket. Deze zakenman was een groot jazzliefhebber en wilde deze liefde graag delen met anderen. Het idee ontstond om een enorme diversiteit aan jazzstijlen ten gehore te laten brengen. Acket was een vermogend man en kon dit uit eigen zak betalen. In 1976 vond het festival voor het eerst plaats in Den Haag en trok meer dan 9000 bezoekers. Namen als Sarah Vaughan, Count Basie, Dizzy Gillespie en Miles Davis traden op. Het festival is sinds die eerste keer alleen maar gegroeid. Inmiddels is het North Sea Jazz Festival uitgegroeid tot een evenement met circa 15 podia en meer dan 70.000 bezoekers.

Locatie

Sinds 2006 wordt het North Sea Jazz Festival gehouden in Ahoy Rotterdam. Rotterdam ligt in de provincie Zuid-Holland. Gezien de drukte rondom dit festival, wordt aangeraden met het openbaar vervoer te komen. Ahoy is met de trein en de metro dan ook uitstekend bereikbaar. Daarnaast beschikt de evenementenhal over een ruim parkeerterrein, maar door drukte tijdens het festival kunnen de parkeermogelijkheden beperkt zijn.

Programma / activiteiten

Het North Sea Jazz Festival is een groots evenement. Het heeft zich niet beperkt tot Rotterdam en omstreken, maar is door de jaren heen uitgegroeid tot een internationaal evenement. Door de variatie aan muziekstijlen is er voor ieder wat wils. Bezoekers kunnen van de circa dertienhonderd musici onder andere traditionele New Orleans jazz, swing, bop, free jazz, fusion, avant-garde jazz en electronic jazz verwachten, maar ook blues, gospel, funk, latin en soul. In de loop der jaren zijn de artiesten en hun muziekstijlen verdeeld over maar liefst vijftien concertzalen. Tevens worden ook buiten het festival om diverse concerten in Nederland georganiseerd.

Tot en met 2005 vond het festival ieder jaar plaats in het World Forum Convention Center in Den Haag en vanaf 2006 wordt het jaarlijks gehouden in Ahoy te Rotterdam. Naast optredens van gevestigde nationale en internationale namen, biedt het North Sea Jazz Festival ook nieuw talent de kans om door te kunnen breken. Ieder jaar worden de Paul Acket en de Edison Jazz Awards uitgereikt. Kinderen kunnen tijdens de North Sea Jazz Kids kennis maken met de jazz. Er wordt dan gedanst, muziek gemaakt en zij kunnen zich tijdens diverse workshops helemaal uitleven.

Kortom, oude en nieuwe jazzmuziek uit alle delen van de wereld, voor jong en oud, maken drie dagen lang van het North Sea Jazz Festival één groot swingend feest.

Stats & tags


Rotterdam, Zuid-Holland, Nederland
Evenementen, Juli

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling