Introductie

De Nehalenniatempel in Colijnsplaat is een replica van een tempel die is gewijd aan een Gallo-Romeinse godin, Nehalennia, beter bekend onder de bevolking als Neeltje Jans. Het is bedoeld als historisch monument en het gebouwtje geeft tweeduizend jaar menselijk leven rond de Noordzee aan. Het authentieke gebouw bestaat uit een tempelhof met beelden, votiefstenen en altaren. Op afspraak kunnen bezoekers uitleg krijgen over de historie van de tempel. Behalve een cultuurhistorisch gedenkteken, is de tempel tevens als educatief centrum bedoeld. De Nehalenniatempel is een geliefde trekpleister voor jong en oud.

Ga naar de website van Nehalennia Tempel

Historie en populariteit

Volgens archeologen is de Nehalenniatempel een natuurgetrouwe weergave van een aantal tempels, gebouwd door de Romeinen in het begin van de jaartelling. De tempels verdwenen na het uiteenvallen van het Romeinse rijk in het water, omdat Zeeland grotendeels onder water kwam te staan in de periode van 300 tot 900. Pas in 1647 en in 1970 kwamen de tempels boven het water en zand uit. Visser K.J. Bout uit Yerseke vond voor de kust van Colijnsplaat delen van een Nehalennia altaar in zijn netten. Later viste hij eveneens ongeveer 200 votiefstenen op en de resten van een Romeins bouwwerk.

Locatie

De Nehalenniatempel werd in 2005 officieel geopend en is sindsdien een belangrijke attractie voor tal van bezoekers. Zowel mensen uit de regio als toeristen uit binnen- en buitenland, bezoeken het monument.

Programma / activiteiten

De Nehalenniatempel is gelegen in Colijnsplaat, op het eiland Noord-Beverland in de provincie Zeeland. Het monument bevindt zich in de haven en is goed bereikbaar met eigen vervoer.

De Nehalenniatempel is een fascinerend en imposant gebouw in de haven van Colijnsplaat. Het hele jaar door kunnen bezoekers op afspraak ‘Pimpeus Maximus’ in gepaste kledij ontmoeten. Hij vertelt op een boeiende en passievolle manier over de historie van de tempel. Voor scholen worden in de toekomst speciale arrangementen en rondleidingen aangeboden.

De tempel dient tevens als cultureel en educatief centrum en wordt onder meer gebruikt voor manifestaties, voorstellingen, exposities, recepties en concerten. Wie op zoek is naar een unieke locatie voor het geven van het ja-woord, kan eveneens terecht in de Nehalenniatempel.

Stats & tags


Colijnsplaat, Zeeland, Nederland
Cultuur, Monumenten

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling