Introductie

Het Nederlands Elektriciteits Museum is een uniek museum dat bezoekers een goed beeld geeft over het gebruik van elektriciteit en de daarbij horende ontwikkelingen. De toepassing van elektriciteit heeft in de historie van de mensheid in korte tijd het dagelijks leven van miljoenen mensen ingrijpend veranderd. Het museum laat deze stormachtige ontwikkeling zien, alsook de gevolgen die het met zich mee bracht voor de mensheid zelf. Er is van alles te zien in het Nederlands Elektriciteits Museum, waaronder vele verschillende huishoudelijke apparaten, een machinekamer vol oude, brandende lampen en een replica van de allereerste Nederlandse elektriciteitscentrale.

Ga naar de website van Nederlands Electriciteits Museum

Historie en populariteit

Het Nederlands Elektriciteits Museum is begonnen in de achtertuin van een woonhuis in Emmen. Er vonden restauratiewerkzaamheden plaats met name van booglampen. Vanaf 1976 organiseerden men 2 keer per jaar contactdagen voor verzamelaars, knutselaars en historici. Deze traditie is gebleven, want ieder jaar op de eerste zaterdag van juni en augustus worden nog steeds deze contactdagen gehouden. Via via kwam men in contact met de Jaarbeurs in Utrecht en in 1978 mocht het jonge museum zich aan de vakwereld presenteren tijdens de vakbeurs Elektrotechniek. Deze tentoonstelling werd een groot succes en zorgden voor nog meer contacten en naamsbekendheid bij scholen en het bedrijfsleven. Zo werd het museum steeds vaker en vaker gevraagd bij diverse exposities.

Locatie

De top werd bereikt in 1983 met maar liefst 19 tentoonstellingen en ruim 180.000 bezoekers. Het idee om een permanente collectie te gaan exposeren, het Nederlands Elektriciteits Museum, werd hiermee geboren. Jaarlijks bezoeken veel mensen dit boeiende museum.

Programma / activiteiten

Het Nederlands Elektriciteits Museum is gelegen in een mooi dorpje midden op de Veluwe genaamd Hoenderloo. Het dorp behoort tot de gemeente Apeldoorn, provincie Gelderland en is prima te bereiken zowel met eigen vervoer, als met het openbaar vervoer.

In het Nederlands Elektriciteits Museum is de eerste Elektriciteitscentrale van Nederland op de begane grond nagebouwd. De opgewekte stroom die hieruit vrijkomt, wordt weer voor de verlichting in het museum gebruikt. Bezoekers kunnen een rondleiding krijgen en worden meegenomen langs diverse imposante dynamo’s en motoren. Wanneer de machines in werking worden gesteld komt de geweldige sfeer uit vervlogen tijden weer even boven.

Een paar keer per jaar organiseert het Nederlands Elektriciteits Museum Oude Techniek beurzen waar liefhebbers en verzamelaars hun hart op kunnen halen tussen de oude radio’s, grammofoons en technische boeken.

Stats & tags

0

Hoenderloo, Gelderland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling