Introductie

Misschien zijn ze je wel eens opgevallen in de historische centra van Nederlandse binnensteden: de gaper. Een beeld van het hoofd van in veel gevallen een Moor of een Muzelman die dusdanig met open mond staat afgebeeld dat het lijkt alsof hij gaapt. In werkelijkheid heeft de gaper zijn mond open om een medicijn in te nemen. Gapers deden dan ook dienst als uithangbord bij drogisterijen. En het is daarom niet verwonderlijk dat juist het Nederlandse Drogisterij Museum in het Utrechtse Maarssen over een enorme collectie van deze gapers beschikt.

Ga naar de website van Nederlands Drogisterij Museum

Historie en populariteit

Maar het zijn niet alleen de 150 gapers, waarvan een 2 meter hoge de grootste van de wereld is, die het museum uniek maken. Ook de tienduizenden artikelen uit de rijke drogisterijhistorie van ons land maken van het museum een meer dan interessante plek om van alles en nog wat te weten te komen over de ontwikkeling van de drogisterijbranche door de eeuwen heen.

Locatie

Het Nederlandse Drogisterij Museum is gevestigd in de hofstede Silversteyn. De hofstede werd in 1744 omgebouwd tot koetshuis voor Goudestein, dat op zijn beurt jaren dienst deed als gemeentehuis van Maarssen. In het koetshuis is het ook het Museum Maarssen gevestigd. In dit museum kan de bezoeker kennis opdoen over de geschiedenis van Maarssen en over de Vecht met zijn vele buitenplaatsen. Beide musea zijn gelegen in het park van Goudestein, dat vrij toegankelijk is voor het publiek.

Programma / activiteiten

Om de bezoeker een zo gedetailleerd mogelijk beeld te geven van de historie van de drogisterijbranche in ons land zijn er twee compleet ingerichte winkels te bezoeken. De eerste winkel komt uit 1901 en heeft vroeger in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt gestaan. De tweede winkel komt uit Den Haag en behoorde toe aan Mia Ranke. Zij was een van de eerste vrouwelijke ondernemers van Nederland en ze beheerde haar winkel aan de Laan van Meerdervoort tot 1987. Verder beschikt het museum over een grote collectie blikken, glazen stopflessen en porseleinen potten die dienst deden als bewaarplaats voor voorraden. Naast deze vaste collectie zijn er ook steeds weer wisselende exposities te bewonderen.

Stats & tags


Maarssen, Utrecht, Nederland
Ambachtsmusea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling