Introductie

Loopt het water je bij de geur van vers brood in de mond? Dan zal een bezoek aan het Nederlandse Bakkerijmuseum in het Gelderse Hattem je zeker niet onberoerd laten. In het grootste en meest veelzijdige bakkersmuseum van ons land staat alles in het teken van de geschiedenis van brood en banket.

Ga naar de website van Nederlands Bakkerijmuseum

Historie en populariteit

Het Nederlandse Bakkerijmuseum is een echt belevingsmuseum. Alle zintuigen worden geprikkeld tijdens een wandeling door de geschiedenis van brood en banket. De geschiedenis van het museum gaat terug tot in 1977, toen Willem en Anneke Barendsen in ‘het Pand’ het Creatief Centrum voor de Bakkerij onderbrachten. De oprichting hiervan moest niet alleen als een impuls fungeren voor de Nederlandse bakkerijbranche, maar ook voor de historische binnenstad van Hattem.

Locatie

Het Nederlandse Bakkerijmuseum is gevestigd in het prachtig conserveerde historisch centrum van de kleine Hanzestad Hattem. Het pittoreske stadje zelf is een bezoek al meer dan waard. Wandelend door de knusse straatjes en smalle steegjes waant iedereen zich in de tijd dat de Hanze nog een florerend handelsgezelschap was. Naast ‘het Pand’, waar het museum in 1977 is opgestart, is het museum tegenwoordig ook gehuisvest in ‘het Backhuys’ en ‘het Museumtheater’. Het Pand en het Backhuys zijn met elkaar verbonden door een tunnel.

Programma / activiteiten

Het Nederlands Bakkerijmuseum biedt tal van activiteiten, voor elk wat wils. Een voorbeeld is de bakdemonstratie ‘Symboliek in brood’, waarbij de bakker zijn toehoorders meeneemt langs brood- en bankettradities. ‘Brood en spelen’ is een cultureel en actief programma waarbij behalve een bezoek aan het museum ook een broodmaaltijd en het zelf maken van broodfiguren op het programma staan. Bezoekers van Hattem kunnen ook een combiticket kopen waarmee ze niet alleen het Nederlands Bakkerijmuseum kunnen bezoeken, maar ook het Voerman Museum en het Anton Pieck Museum.

Het Bakkerijmuseum is geopend van dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Zondag en maandag is het museum gesloten, behalve tijdens alle schoolvakanties.

Stats & tags


Hattem, Gelderland, Nederland
Ambachtsmusea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling