Introductie

In het Natuurmuseum Nijmegen kunnen bezoekers van alle leeftijden kennismaken met de natuur en het landschap van Nijmegen en omgeving. Het museum beschikt over een grote collectie planten, dieren en stenen, afkomstig uit het Gelders Rivierengebied. Er worden geregeld moderne en interactieve tentoonstellingen georganiseerd, waarbij actuele natuuronderwerpen centraal staan. Voor kinderen zijn er verschillende educatieve programma’s en daarnaast organiseert het museum regelmatig lezingen, excursies en workshops. Met dit aanbod wil het Natuurmuseum Nijmegen een breed publieke enthousiast maken voor natuur en landschap.

Ga naar de website van Natuurmuseum Nijmegen

Historie en populariteit

Het Natuurmuseum Nijmegen is gevestigd in een synagoge uit 1912, ontworpen door de beroemde architect Oscar Leeuw. De synagoge, die in de Tweede Wereldoorlog ernstig werd beschadigd, werd na de oorlog gebruikt als opslagplaats van onder meer houtmaterialen. Sinds 1978 biedt de synagoge onderdak aan het museum.

Locatie

Vanwege de gunstige ligging van het Natuurmuseum, in het centrum van de stad, mag het jaarlijks vele duizenden bezoekers verwelkomen. Naast doelgerichte groepen, scholen en individuen krijgt het museum ook geregeld bezoek van dagjesmensen, toeristen en passanten.

Programma / activiteiten

Het Natuurmuseum Nijmegen is gelegen in het centrum van Nijmegen aan de Gerard Noodtstraat 121. Zowel met de auto als met het openbaar vervoer is het museum goed te bereiken. Parkeergelegenheid is er in de nabijgelegen parkeergarage Kelfkensbos. Vanaf het Centraal Station is ongeveer 15 minuten lopen naar het Natuurmuseum.

Wie binnen kijkt, ziet buiten meer! Een dagje uit in de natuur rond Nijmegen start in het Natuurmuseum. Daar maakt u in het Bezoekerscentrum Gelderse Poort kennis met de bijzondere planten en dieren van het rivierenlandschap langs de Waal. Met verrassende, interactieve tentoonstellingen en activiteiten zoals veldlessen, natuurtochten en ganzenexcursies wil het museum mensen enthousiast maken voor de natuur. In de winkel zijn wandel- en fietsroutes verkrijgbaar, waarmee je vanuit het museum zó de Gelderse Poort in kunt trekken. Voor kinderen is er veel te beleven. Binnen maken ze een speurtocht door de expositie of bekijken ze filmpjes op reuzentouchscreens, buiten kunnen ze mee met een spannende ontdekkingstocht door de natuur.

Het documentatiecentrum van het Natuurmuseum Nijmegen heeft een uitgebreid aanbod van natuur- en milieueducatieve materialen voor scholen, vooral geschikt om te gebruiken binnen het basisonderwijs. Op aanvraag zijn leskisten, audiovisueel materiaal en voorwerpen uit de collectie te leen. Leuk om lessen en spreekbeurten een bijzonder tintje te geven. Voor natuurcursussen is illustratiemateriaal aanwezig.

Het Natuurmuseum Nijmegen is een uitermate boeiend museum voor jong en oud.

Stats & tags


Nijmegen, Gelderland, Nederland
Musea, Natuurmusea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling