Introductie

Dokkum, de noordelijkste stad van ons land, is vooral bekend geworden door de moord op Bonifatius in 754. Maar natuurlijk is Dokkum meer dan alleen de stad waar een van ’s werelds belangrijkste missionarissen en kerkhervormers noodlottig aan zijn einde kwam. Zo is Dokkum een van de Friese Elfsteden en biedt de stad onderdak aan het Natuurmuseum Dokkum, een bijzonder actief museum met een bijna net zo rijke historie als de plaats waar het museum gevestigd is. Naast de grootste kijkhut van Nederland zijn er verschillende biotopen uit de omgeving van Dokkum te bewonderen.

Ga naar de website van Natuurmuseum Dokkum

Historie en populariteit

Die historie begint in de vijftiger jaren van de vorige eeuw. Op 4 april 1953 wordt het museum officieel opgericht, nadat reeds in 1951 drie notabele heren de vereniging ‘Natuer en Gea’ waren begonnen. Het eerste onderkomen bestaat inmiddels niet meer, maar na van 1963 tot 1985 aan het Keereweer te zijn gehuisvest is het Natuurmuseum Dokkum inmiddels te vinden in de voormalige ‘Franse school’. De school kreeg deze naam omdat er ook Franse les werd gegeven, hetgeen in die tijd, begin twintigste eeuw, uniek was. Op de huidige plek is het museum in 1995 flink uitgebreid, waardoor het museum nog beter toegankelijk werd voor groepen.

Locatie

Een bezoekje aan het Natuurmuseum is prima te combineren met een wandeling door Dokkum. Naast de roemruchte geschiedenis rondom de dood van Bonifatius kent Dokkum vele mooie bezienswaardigheden die een bezoek meer dan waard zijn. Eveneens de moeite waard om te bezoeken is Museum De Sûkerei in Damwoude, even ten zuiden van Dokkum. Dit museum geeft de bezoeker een unieke kijk in het zware leven van de bewoners van de Noordelijke Friese Wouden rond het jaar 1900.

Programma / activiteiten

Naast de eerder genoemde vaste exposities over onder andere de biotopen van de Noordelijke Friese Wouden en de grootste kijkhut van ons land heeft het Natuurmuseum Dokkum met enige regelmaar wisselende exposities. Op de website van het museum staat hierover de meest actuele informatie.

Stats & tags


Dokkum, Friesland, Nederland
Musea, Natuurmusea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling