Introductie

Natuurmuseum Brabant is een familiemuseum over het leven van plant en dier, met een knipoog naar de mens. Kom mammoetjagen in de IJstijd!, test je wolvenkennis in de Ware Wolf of ga als detective aan de slag in de OO – zone, waar je meer dan 2000 objecten vindt in een nagemaakt depot. Voor de kleintjes is er de tentoonstelling Kikker is hier!, waar zij Kikkers huisje kunnen bekijken en verschillende spelletjes kunnen doen.
Het museum bestaat al tachtig jaar en nog steeds trekt het museum ieder jaar weer vele bezoekers. Eigenzinnige tentoonstellingen van hoge kwaliteit, actieve ontdektochten, boeiende lezingen, (natuur-) activiteiten: je vindt het in het Natuurmuseum in Brabant waar je met je neus middenin de natuur zit!

Ga naar de website van Natuurmuseum Brabant

Historie en populariteit

Het Natuurhistorisch Museum Tilburg werd in 1935 geopend op initiatief van de gemeente Tilburg en de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij. Enthousiaste natuurliefhebbers van de Koninlijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging zorgden voor een mooie collectie, met als doel de waardering voor de natuur te bevorderen. Sinds 1985 is het museum gevestigd in een voormalig schoolgebouw aan de Spoorlaan in Tilburg. In 1993 werd de naam van het museum veranderd in Noordbrabants Natuurmuseum. Deze naam werd tien jaar later afgekort tot Natuurmuseum Brabant, de huidige naam. In 2010 werd de benedenverdieping compleet verbouwd tot een onderzoeksdomein voor natuur: de OO – ZONE.
Het museum is geliefd bij zowel mensen en scholen uit de omgeving als bij dagjesmensen en belangstellenden uit andere delen van het land. Sinds 2008 bezoeken jaarlijks zo’n 50.000 mensen het museum.

Locatie

Natuurmuseum Brabant is gelegen in de stad Tilburg, provincie Noord-Brabant, schuin tegenover het Centraal Station en het busstation. Het museum is dus uitstekend met het openbaar vervoer te bereiken. Voor wie met de auto komt, parkeren kan in de nabijgelegen parkeergarage De Knegtel.

Programma / activiteiten

In het Natuurmuseum Brabant zijn een aantal vaste tentoonstellingen te zien en diverse wisselende exposities. In de gloednieuwe tentoonstelling De dieren van Jeroen Bosch gaat het, jawel, om de duizenden dieren op de schilderijen. Die stonden nog nooit eerder zo centraal, en dat is vreemd als je kijkt hoeveel ze te vertellen hebben. Geniet van de reproducties van Bosch’ werk, typerende Bosch-dieren en prachtige fabel- en fantasiedieren. In het museum zijn verder tentoonstellingen over het Brabantse landschap, huisdieren en het leven van dieren en planten te bekijken. Bezoekers kunnen op de benedenverdieping in het gezellige café terecht voor een hapje en een drankje.
Voor kinderen en leerlingen van de basisschool is ook van alles te beleven in het museum.
Alle jonge bezoekers kunnen altijd een spannende (gratis) speurtocht volgen. Kinderen kunnen bovendien hun verjaardagsfeestje in het museum vieren. Natuurmuseum Brabant is zodoende voor iedereen leuk, of je nu 3 of 83 bent!

Stats & tags


Tilburg, Noord-Brabant, Nederland
Musea, Natuurmusea

Overige informatie

Openingstijden

Maandag: Gesloten
Dinsdag: 10:00u-17:00u
Woensdag: 10:00u-17:00u
Donderdag: 10:00u-17:00u
Vrijdag: 10:00u-17:00u
Zaterdag: 11:00u-17:00u
Zondag: 11:00u-17:00u

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling