Introductie

Het Nationaal Veeteelt Museum toont bezoekers de ontwikkeling van de veeteelt, waarbij kunstmatige inseminatie in Nederland toonaangevend werd met betrekking tot de veeverbetering. Met de beer naar de zeug of met de stier naar de koe, het behoort allemaal tot het verleden. Voortplanting kan tegenwoordig ook gewoon via ki, kunstmatige inseminatie. De werking hiervan, bij schapen, geiten, koeien en zelfs bij bijen en kippen, is te zien in het museum. Na het historisch overzicht tonen de exposities in de zalen het verhaal van mens en dier. Hoe mensen dieren fokken, waarom zij dieren houden en hoe het klonen van dieren in zijn werk gaat, het Nationaal Veeteelt Museum maakt het allemaal inzichtelijk.

Ga naar de website van Nationaal Veeteelt Museum

Historie en populariteit

Het Nationaal Veeteelt Museum in Beers is sinds eind mei 1999 toegankelijk voor publiek en is vanaf die tijd gevestigd in het voorhuis van het oude ki-station van het land van Cuijk, dat vroeger dienst deed als kantoorruimte. Destijds droeg het museum de naam Museum Veeteelt en KI. In 2001 werd het museum een officieel geregistreerd museum. In 2009 werden de tentoonstellingsruimten volledig opnieuw ingericht en werd de naam van het museum omgedoopt tot Nationaal Veeteelt Museum. Jaarlijks weten vele bezoekers, van dagjesmensen en groepsuitjes tot aan scholen en toeristen, het museum te vinden.

Locatie

Het Nationaal Veeteelt Museum is gelegen in het dorp Beers, gemeente Cuijk in de provincie Noord-Brabant. De locatie is prima met eigen vervoer te bereiken. Wie met het openbaar vervoer reist, kan vanaf het Station Cuijk een treintaxi nemen of de belbus bestellen.

Programma / activiteiten

Het Nationaal Veeteelt Museum geeft een kijkje in de ontwikkelingen van de veeteelt, kunstmatige inseminatie, nieuwe voortplantingstechnieken en spermawinning. Bezoekers kunnen zelf, met gebruikmaking van tekstuele en audiovisuele informatie, een rondgang maken door het museum. Voor groepen worden er rondleidingen georganiseerd. Het museum beschikt over een museumcafé voor een drankje en een museumwinkel met onder meer boeken en leuke hebbedingetjes. De bibliotheek is enkel toegankelijk op afspraak.

Voor scholen heeft het museum interessant materiaal beschikbaar. Schoolklassen van verschillende leeftijden kunnen een rondleiding krijgen en komen zo op boeiende wijze alles over de veeteelt ontwikkeling te weten. Een bezoek aan het Nationaal Veeteelt Museum leent zich tevens prima in combinatie met andere activiteiten in het Land van Cuijk.

Stats & tags

0

Beers, Noord-Brabant, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling