Introductie

Het Nationaal Rijtuigmuseum is gelegen in het prachtige Leek en toont u een collectie van maar liefst 250 rijtuigen, koetsen, sleden en toebehoren. Jaarlijks zijn er verscheidene exposities met verschillende rijtuigen en leent het Nationaal Rijtuigmuseum regelmatig koetsen uit aan andere musea. Ook voor grote feesten, bruiloften en arrangementen biedt het Nationaal Rijtuigmuseum graag de helpende hand.

Ga naar de website van Nationaal Rijtuigmuseum

Historie en populariteit

Het Nationaal Rijtuigmuseum is gelegen in de prachtige plaats Leek. Het museum is gevestigd in een oud Gronings kasteel met de naam Nienoord. Het landgoed is al vijf eeuwen oud en ontstond in de zestiende eeuw als plaats om turf te winnen. In de 18e eeuw verwaarloosde het landgoed door allerlei erfeniskwesties en in 1850 is een groot gedeelte door brand verwoest. Jonkheer Bram van Panhuys bouwde na 1887 een nieuwe borg en ging daar met zijn familie wonen. Echter, in 1907 voltrok zich een ramp, waarbij de koets met de hele familie Panhuys te water raakte en iedereen verdronk. Alleen de thuisgebleven kleinkinderen hadden het drama overleefd en verhuisden direct. Nienoord raakte opnieuw in verval. De gemeente Leek kocht in 1950 het landgoed en de borg en vanaf 1958 wordt de borg en de tuin gehuurd door het Nationaal Rijtuigmuseum.

Locatie

Anno 2010 is Nienoord een stijlvol en adellijk landgoed vol met monumenten, natuur en toeristische attracties. In de loop der jaren heeft het Nationaal Rijtuigmuseum de hand weten te leggen op ruim 250 koetsen, rijtuigen en sleden. Hierdoor is dit museum één van de grootste op het gebied van rijtuigen en leent het Nationaal Rijtuigmuseum regelmatig rijtuigen uit aan andere musea in binnen- en buitenland. Het museum trekt jaarlijks trekt vele duizenden bezoekers.

Programma / activiteiten

Het Nationaal Rijtuigmuseum is gelegen op het schitterende landgoed Nienoord te Leek in de provincie Groningen. Met de auto is het Nationaal Rijtuigmuseum goed te bereiken en men kan parkeren bij het museum.

Het Nationaal Rijtuigmuseum staat bekend om haar verscheidenheid aan koetsen, rijtuigen en sleden uit de 18e eeuw tot heden. Jaarlijks zijn er verschillende exposities waarbij steeds een aantal rijtuigen getoond worden met een bijzonder verhaal of thema. Tijdens deze exposities zijn deze rijtuigen te bezichtigen en zal een gids de bezoekers alles over de koetsen vertellen.

Er zijn ook mogelijkheden om een koets of slede te huren om er met een groep een rit mee te maken. Bij het Nationaal Rijtuigmuseum is eveneens een restaurant aanwezig en de locatie is uitermate geschikt voor bruiloften en feesten.

Daarnaast kan men met rijtuigen terecht bij het Nationaal Rijtuigmuseum voor onderzoek, restauratie, taxatie, schadebepaling en stalling.

Stats & tags


Leek, Groningen, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling