Introductie

Nationaal Park Veluwezoom is een van de mooiste en grootste natuurgebieden van Nederland. Dit 5000 hectare stukje natuur in ons land biedt bezoekers een gevarieerd landschap. Uitgestrekte bossen, resten stuifzand, heidevelden en statige landschapsparken met monumentale panden komt men hier allemaal tegen. De Posbank ligt centraal in het park en in het heuvelachtige, zuidelijke deel komen bezoekers diverse landgoederen zoals Beekhuizen, Hagenau en Heuven tegen. Er is veel te zien, te doen en te beleven in het Nationaal Park Veluwezoom dat eigendom is van de Vereniging van Natuurmonumenten.

Ga naar de website van Nationaal Park Veluwezoom

Historie en populariteit

Het klimaat van Nationaal Park Veluwezoom werd na de ijstijd warmer, waardoor het gebied met loofbos werd bedekt. Bossen werden gekapt nadat de eerste mensen zich in de omgeving vestigden. Ook schapen en runderen zorgden door begrazing voor het verdwijnen van het bos. Hierdoor ontstonden de heidevelden. Zandverstuivingen kwamen voort op plekken waar alle begroeiing verdween.

Locatie

Na de middeleeuwen werden parken en parkbossen gesticht aan de zuidrand van het gebied. In de 19e eeuw begon men de zandverstuivingen en heidevelden te beplanten met bos. De Veluwezoom kreeg als eerste natuurgebied in Nederland in 1930 de status van Nationaal Park. Jaarlijks mag Nationaal Park Veluwezoom veel bezoekers, dagjesmensen en belangstellende verwelkomen.

Programma / activiteiten

Nationaal Park Veluwezoom strekt zich over verschillende gemeenten uit. Arnhem, Rheden en Rozendaal zijn de meeste bekende gemeenten. Het bezoekerscentrum is gelegen in Rheden, Gelderland en goed bereikbaar met eigen vervoer en het openbaar vervoer. Vanaf het NS Station Rheden is het circa 15 minuten lopen, maar er rijden ook bussen.

Nationaal Park Veluwezoom leent zich uitstekend voor allerlei activiteiten. Vanwege het uitgestrekte padennetwerk is het gebied ideaal voor wandelaars, fietser en ruiters. Er zijn verschillende routes uitgezet per activiteit. Er kunnen bovendien steppen, mountainbikes, fietsen en Veluwescooters worden gehuurd.

Volwassenen en kinderen kunnen deelnemen aan een safari over de Veluwe of een GPS puzzeltocht. Wie wild wil bekijken, kan dit doen in een van twee wildobservatieposten. Het bezoekerscentrum biedt activiteiten voor jong en oud. Ook bevindt zich hier de natuurtuin en de bijenstal. Er bevinden zich tevens enkele horeca gelegenheden verspreid over Nationaal Park Veluwezoom.

Stats & tags


Rheden, Gelderland, Nederland
Dieren & Natuur, Natuur

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling