Introductie

Egmond aan Zee, Egmond-Binnen en Egmond aan den Hoef. Veel Nederlanders denken dat ze alle drie samen de woonplaats Egmond vormen. Niets is echter minder waar. De drie Egmonden mogen dan wel in 1978 samengevoegd zijn tot een gemeente (en later toegevoegd aan de gemeente Bergen), het eigen karakter verloren ze nooit. Over de drie Egmonden en over vele andere wetenswaardigheden van de drie duindorpen wordt verteld in het Museum van Egmond, dat gevestigd is in Egmond aan Zee, maar dat gebouwd is van restanten van een gebouw dat ooit in Egmond aan den Hoef heeft gestaan.

Ga naar de website van Museum van Egmond

Historie en populariteit

Het waren Arie Zwaan en Jan Halff uit Egmond aan Zee die het oude zondagschooltje uit Egmond aan den Hoef in 1905 kochten, afbraken en in hun eigen dorp weer opbouwden. De ‘nieuwbouw’ deed in Egmond aan Zee dienst als gereformeerde kerk. Toen er tijdens het puinruimen na de Tweede Wereldoorlog veel historisch materiaal uit Egmond aan Zee boven water kwam, werd er in eerste instantie in het gemeentehuis een ruimte ingericht als museum. Verbouwing van het gemeentehuis maakte echter dat er een nieuwe locatie gevonden moest worden en dat werd het voormalige kerkje aan de Zuiderstraat. Op 28 mei 1960 vond de officiële opening plaats en sindsdien hebben vele badgasten de weg naar het knusse museum weten te vinden.

Locatie

Dat er in Egmond aan Zee meer te doen is dan alleen het Museum van Egmond behoeft geen nadere uitleg. Het dorp is een van Nederlands meest populaire kustplaatsen. Maar ook de omliggende Bollenstreek van het Kennemerland mag zich verheugen op grote toeristische interesse. Jaarlijks vinden honderduizenden toeristen hun weg naar de Noord-Hollandse badplaats en het omland.

Programma / activiteiten

Naast de permanente tentoonstelling, die onder andere vertelt over de geschiedenis van de Egmonden, de opkomst van het toerisme, de bollencultuur en de klederdracht zijn er ook wisselende exposities te bewonderen. Op de website van het Museum van Egmond vind je actuele informatie over deze exposties.

Stats & tags


Egmond aan Zee, Noord-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling