Introductie

Wie alles over de geschiedenis van de Nederlandse stoomtram wil weten, kan terecht bij de Museumstoomtram Hoorn Medemblik. Stap in de trein en begin aan een avontuurlijke reis langs oorspronkelijke stations, van dorp naar dorp. Voel het ritme van de wielen, hoor de sissende stoomgeluiden en geniet van het West-Friese landschap. Naast de stoomtrein kan men eveneens aan boord stappen van het museumschip Friesland, welke vaart over het IJsselmeer. Kortom, maak een eigen tijdreis, per boot of stoomtram.

Ga naar de website van Museum Stoomtram

Historie en populariteit

De stoomtram is in Nederland gaan rijden vanaf 1879. Deze trein was vooral geschikt voor korte afstanden en belangrijk voor het vervoer op de dunbevolkte plattelandsgebieden. Met de opkomst van het wegvervoer verdween langzaam de stoomtrein uit beeld en in 1966 reed de laatste interlokale stoomtram van Nederland. De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik maakt gebruik van het vroegere goederen- en rangeerterrein van station Hoorn en de spoorlijn Hoorn-Medemblik. Op 23 mei 1968 werden de eerste ritten gemaakt en in de jaren die daarop volgden, ontwikkelde zich het museum zoals we het nu kennen.

Programma / activiteiten

Het Stoomtramstation ligt aan het parkeerterrein Transferium, pal naast het NS-station in Hoorn. De Historische Driehoek Hoorn-Medemblik-Enkhuizen is op circa 40 kilometer ten noorden van Amsterdam gelegen. Men kan de Museum Stoomtram zowel met de auto bereiken als met het openbaar vervoer.

De Museum Stoomtram vertelt alles over de geschiedenis van de Nederlandse stoomtram. Bezoekers kunnen hier één van de meest spannende tijdreizen maken tussen Hoorn, Medemblik en Enkhuizen. Dit rijdende museum biedt naast een spoorlijn ook traditionele stationsgebouwen, werkplaatsen en rijtuigen. Bovendien is er een uitgebreid assortiment boeken en dvd’s die alles vertellen over de spoor en tramwegen.

 

Stats & tags


Hoorn, Noord-Holland, Nederland
boot, dagje uit, kinderen, Musea, Noord-Holland, reizen, Speurtocht, stoomtram

Overige informatie

Openingstijden

Maandag:
Dinsdag:
Woensdag:
Donderdag:
Vrijdag:
Zaterdag: 09:30 - 16:00
Zondag: 09:30 - 16:00

* van oktober tot en met december rijden wij alleen in de weekenden (uitgezonderd de kerstritten)

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling