Introductie

De Utrechtse Vecht staat bekend om de vele prachtige huizen die rijke koopmannen gedurende de Gouden Eeuw er lieten bouwen. Maar ook voor prachtig is er een overtreffende trap en in dit geval is dat Slot Zuylen, gelegen in het dorpje Oud-Zuilen. Dit mooie kasteel dat dateert uit de Middeleeuwen en werd in de 18e eeuw verbouwd tot het huidige landhuis. Al ruim 50 jaar is het kasteelmuseum toegankelijk voor het publiek. De bezoekers wanen zich in een adellijk bewoond huis door de eeuwen heen, want in Slot Zuylen komt het verleden door middel van concerten, evenementen en rondleidingen tot leven. Het interieur, de kunstwerken en het vele antiek maken het historische decor compleet.

Ga naar de website van Museum Slot Zuylen

Historie en populariteit

Het huidige Slot Zuylen dateert uit de achttiende eeuw. Maar reeds lang voor die tijd werd de plek al bewoond. In 1250 bouwde Steven van Zuylen een donjon op de plek waar nu Slot Zuylen staat. De muren van deze woontoren waren maar liefst 2,7 meter dik. Het bewijs daarvoor is tijdens opgravingen blootgelegd en is nog altijd te zien op het terras van het Slot. In de vijftiende eeuw maakten bewoners van de stad Utrecht korte metten met de donjon en zijn bewoners. Vervolgens duurde het ruim een eeuw voordat graaf Willem van Rennenberg Slot Zuylen liet bouwen op de overgebleven ruïnes. In de zeventiende eeuw wisselde het kasteel nog eenmaal van eigenaar om vervolgens tot 1951 bij een en dezelfde adellijke familie te blijven. Het was deze familie, de familie Van Tuyll van Serooskerken, die het Slot en het interieur onderbracht in de Stichting Slot Zuylen en zo het Slot openstelde voor het publiek. De bezoekers kunnen zich vergapen aan de weelde en pracht waarin deze adellijke familie leefde.

Locatie

Slot Zuylen ligt aan de Vecht, nabij het dorpje Oud-Zuylen, even ten noorden van Utrecht. Voldoende te doen dus in de regio. Een tochtje over de Vecht, een wandeling door de oude binnenstad van Utrecht of een lekkere wandeling door Amelisweerd, het zijn allemaal mogelijkheden om een bezoek aan Slot Zuylen mee te combineren.

Programma / activiteiten

Slot Zuylen heeft een vaste collectie kunst, meubilair en antiek waarmee een mooi beeld wordt geschetst van het gegoede leven in lang vervlogen tijden. Daarnaast worden er regelmatig concerten, tuinactiviteiten en andere evenementen georganiseerd. Raadpleeg de website voor de meest actuele activiteitenagenda.

Stats & tags


Oud Zuilen, Utrecht, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling