Introductie

Het Schip is het bekendste werk van architect Michel de Klerk. De Klerk, een van de drie voormannen van de Nederlandse architectuurstroming de Amsterdamse School, ontwierp het complex van arbeiderswoningen in de Spaandammerbuurt in Amsterdam dat tussen 1914 en 1921 werd gerealiseerd. Sinds 2001 is er onder dezelfde naam als het wooncomplex een museum gevestigd. Naast informatie over de historie van de Amsterdamse School wordt bezoekers er een blik gegund in het leven van arbeiders in de jaren twintig van de vorige eeuw. Daarnaast laat een fototentoonstelling gebouwen in de stijl van de Amsterdamse School zien en is er straatmeubilair te bewonderen in de stijl van wat misschien wel Nederlandse meest invloedrijke architectuurstroming is.

Ga naar de website van Museum Het Schip

Historie en populariteit

Het museum opende in 2001 zijn deuren. Dit nadat het postkantoor, dat al was opgenomen in de oorspronkelijke plannen van De Klerk, in 1999 zijn deuren had gesloten. Sinds 2003 maakt ook een museumwoning onderdeel uit van het complex en in een van de winkelpanden is inmiddels een lunchroom gevestigd, zodat ook een museumbezoek nu ook kan worden afgesloten met een kopje koffie en een broodje.

Locatie

Museum Het Schip is gevestigd in de Spaandammerbuurt aan de Zaanstraat. Naast het Schip bestaat het gehele plan ook nog uit twee andere blokken met arbeiderswoningen. Liefhebbers van de Amsterdamse School kunnen hun sowieso hun hart ophalen in de hoofdstad. Een ander mooi voorbeeld van de stroming is het Olympisch Stadion dat is ontworpen door Jan Wils. Het Scheepvaarthuis aan de Prins Hendrikkade is eveneens een toonbeeld van de Amsterdamse Schoolse stijl. Museum Het Schip organiseert iedere zondag elk uur rondleidingen door het Scheepvaarthuis, dat is gebouwd naar een ontwerp van Jan van der Mey en dat wordt gezien als het eerste gebouw in dat volledig in de stijl van de Amsterdamse School is gerealiseerd.

Programma / activiteiten

Naast het bezoek aan het Scheepvaarthuis op zondag organiseert Museum Het Schip iedere zaterdag wandelingen (“Langs de Schatten van de Volkshuisvesting”) door de Spaandammerbuurt.

Stats & tags


Amsterdam, Noord-Holland, Nederland
Amsterdamse school, Musea, Plan West, volkshuisvesting

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling