Introductie

Dit museumhuis is vernoemd naar Rembrandt van Rijn. De kunstenaar woonde en werkte bijna 20 jaar in dit grachtenpand.

Ga naar de website van Museum Het Rembrandthuis

Historie en populariteit

Het Rembrandthuis is gebouwd in 1606. Indertijd heette de straat de Sint-Anthonisbreestraat. Later is de straatnaam gewijzigd in Jodenbreestraat. Twintig jaar later is het pand grondig verbouwd: het kreeg een nieuwe voorgevel en een extra verdieping. In 1639 kocht Rembrandt het huis voor dertienduizend gulden, waarvoor hij een hypotheek moest nemen. Omdat hij niet kon of wilde inlossen, kwam hij in financiële problemen. Zo erg, dat hij rond 1656 failliet verklaard werd en zijn huis geveild werd en schuldeisers zijn inboedel en collectie kwamen opeisen. Zo is hij in het huurhuisje aan de Rozengracht terecht gekomen. Tot 1669 –het jaar waarin hij overleed- heeft hij hier gewoond. Vier jaar na het faillissement, werd het huis in tweeën gesplitst. Vanaf die tijd hebben er verschillende families gewoond. In 1907 kost gemeente Amsterdam het pand en droeg het over aan Stichting Rembrandthuis. Die laatste heeft het huis zoveel mogelijk in oude staat terug gebracht.

Locatie

Het Rembrandthuis ligt in hartje Amsterdam in een 17e eeuws grachtenpand. Vanaf Centraal Station is het een kwartier lopen, maar u kunt ook de tram of metro nemen. Komt u met de auto, dan parkeert u in een van de nabijgelegen parkeergarages.

Programma / activiteiten

Naast de permanente expositie van de bijna complete collectie etsen van Rembrandt, zijn er diverse tijdelijke tentoonstellingen. Dagelijks kunt u demonstraties van zijn etstechnieken bewonderen. Ook is een aantal van zijn schilderijen tentoongesteld. In 1996 is de oude beerput leeggehaald, waar men bij toeval op stuitte tijdens een verbouwing van het museum. De vondsten die u ziet, geven weer nieuwe informatie over het leven in het pand. Er zijn dagelijks diverse demonstraties en er is een kinderspeurtocht uitgestippeld. Het Rembrandthuis is een van de zes Grachtenmusea.

Stats & tags


Amsterdam, Noord-Holland, Nederland
Kunstmusea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling