Introductie

Museum de Zwarte Tulp toont bezoekers de geschiedenis van de Bloembollenstreek met de daarbij behorende ontwikkeling van de bloembollencultuur. Aan de hand van foto’s, video’s en tekeningen wordt de winning van de bollengrond duidelijk. Ook voorwerpen zoals gereedschappen die werden gebruikt voor de bollenteelt en de interieurs van bloembollenbedrijven staan in het museum tentoongesteld. De gehele cyclus van bol tot bloem wordt sprekend. Naast de vaste expositie zijn er jaarlijks wisseltentoonstellingen en kunnen bezoekers een rondleiding krijgen door Museum de Zwarte Tulp.

Ga naar de website van Museum de Zwarte Tulp

Historie en populariteit

Museum de Zwarte Tulp is uit een particulier initiatief ontstaan begin jaren ’80. De Stichting Museum voor de Bloembollenstreek kreeg van de gemeente Lisse de beschikking over het oude vervallen pand van het bloembollenbedrijf Gebr. v.d Zaal. Met steun van professionals bouwden zij de bloembollenmaterialencollectie op. De deuren van het museum werden op 31 augustus 1985 geopend voor publiek. Het museum onderging in 1995 een verbouwing en door rookschade, afkomstig van een brand in de nieuwjaarsnacht, moest nogmaals worden gebouwd. Heropening vond plaats in mei 1997 onder de nieuwe naam Museum de Zwarte Tulp. Jaarlijks trekt het museum veel belangstellenden uit alle windstreken.

Locatie

Museum de Zwarte Tulp is gelegen in Lisse, provincie Zuid Holland. Vanwege de centrale ligging, te midden van de dorpskern, is het museum goed bereikbaar met zowel eigen vervoer als het openbaar vervoer.

Programma / activiteiten

Museum de Zwarte Tulp laat bezoekers aan de hand van een permanente tentoonstelling alles over de bloembollenhandel zien. De cyclus van bol tot bloem komt tot leven. Hoe werden bollen geteeld, behandeld en opgeslagen? Hoe veranderde het landschap en welke belangrijke personen hebben hun steentje bijgedragen aan de huidige bollenteelt. Bezoekers komen het allemaal te weten door middel van een rondleiding met een ervaren gids. Voor scholen zijn er aparte rondleidingen beschikbaar alsook lesbrieven.

Naast de vaste tentoonstelling zijn er jaarlijks wisseltentoonstellingen, maar ook lezingen over bijvoorbeeld dieren in de winter. Het museum beschikt over een winkeltje en een koffiekamer. Een bezoek aan de Keukenhof in Lisse laat zich prima combineren met een bezoek aan het bollenmuseum en wie op zoek in naar een mooie entourage voor het jawoord, kan eveneens terecht in Museum de Zwarte Tulp.

Stats & tags


Lisse, Zuid-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling