Introductie

Museum De Wieger is een klein museum dat is gevestigd in het huis van dokter Hendrik Wiegersma. Hij was naast dokter een bekend kunstenaar, vooral van het Nederlands expressionisme. Een groot deel van de vaste collectie wordt gevormd door tekeningen, grafieken en schilderijen van bekende Nederlandse kunstenaars, ook van Wiegersma zelf, uit de periode van 1910 tot 1950. Naast de vaste collectie worden er eveneens tentoonstellingen uit de 20e eeuw over onder meer figuratieve kunst georganiseerd door Museum De Wieger.

Ga naar de website van Museum De Wieger

Historie en populariteit

Museum De Wieger is ontstaan in het huis van de schilderende dokter Hendrik Wiegersma. Hij ontmoette in 1924 schilder Otto van Rees en door deze kennismaking werd de huisarts zelf ook een fervent schilder. Daarnaast ging hij kunst verzamelen en groeide zijn huis tot ontmoetingsplaats voor kunstenaars uit. Wiegersma kreeg al snel grote bekendheid en ging voortaan onder de naam medicus-pictor, wat dokter-schilder betekent, door het leven. In 1969 overleed hij en in 1972 werd de woning door de gemeente Deurne aangekocht. Het pand onderging een verbouwing en werd als Museum De Wieger in augustus 1976 geopend voor publiek. Het museum trekt jaarlijks vele kunstenaars, belangstellenden, scholen, groepen en dagjesmensen.

Locatie

Museum De Wieger is gelegen in de gemeente Deurne, provincie Noord Brabant. Deurne is prima met de eigen auto te bereiken en wie met het openbaar vervoer reist, bereikt het museum vanaf het Station Deurne na een wandeling van circa 10 minuten. Men kan ook gebruik maken van de treintaxi.

Programma / activiteiten

Er is in Museum De Wieger veel van het werk van dokter Hendrik Wiegersma te bezichtigen. Hij heeft door de jaren heen veel houtsnijkunst verzameld, maar ook veel schilderijen gemaakt. Op aanvraag worden er rondleidingen verzorgd voor groepen. Hierbij kan men zelf aangeven of het accent van zo’n rondleiding dient te liggen op een actuele expositie of op de geschiedenis van het museum en dokter Wiegersma zelf.

Voor scholen zijn er diverse educatieve programma’s samengesteld en in het voormalige schildersatelier achter Museum De Wieger worden geregeld cursussen en lezingen gegeven. Bovendien is de zaal te huren als vergaderruimte of trouwzaal.

Stats & tags


Deurne, Noord-Brabant, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling