Introductie

Het monumentale gebouw van Museum De Lakenhal, waar vroeger het Leidse laken werd gekeurd, is absoluut een bezoek waard. De omvangrijke collectie omvat onder andere werk van Rembrandt en Jan Steen, maar ook topstukken uit de roemruchte geschiedenis van de sleutelstad.

Ga naar de website van Museum De Lakenhal

Historie en populariteit

De Laecken-Halle is ontworpen door Arent van ’s Gravesande. in 1640 was de hal een feit. Hier werd het beroemde Leidse laken gekeurd en verkocht. De mooie wollen stof stond destijds in heel Europa bekend om de hoge kwaliteit. Het pand kreeg in 1874 uiteindelijk een museumfunctie. Voor 10 cent mochten bezoekers naar binnen om de kunst- en geschiedeniscollectie te bewonderen. Bijna twintig jaar later organiseerde het museum de eerste tentoonstelling met werk van Vincent van Gogh. Later volgde ook een expositie van Rembrandt. Inmiddels hebben er in Museum De Lakenhal meer dan 700 exposities plaatsgevonden. Meta Knol, directeur van Museum De Lakenhal, wil geschiedenis en beeldende kunst voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk maken. Dat lijkt te lukken, want in 2009 trok het museum maar liefst 75.966 bezoekers.

Locatie

Museum De Lakenhal ligt op 5 minuten loopafstand van treinstation Leiden. Als u met de auto komt, kunt u in de omgeving van het museum tegen betaling parkeren.

Programma / activiteiten

Uiteraard kunt u in het museum alles te weten komen over de oorspronkelijke functie van De Lakenhal. Zo kunt u bijvoorbeeld een weefgetouw, stempels, scharen en stalenboeken bewonderen die ooit gebruikt zijn voor de productie en de keuring van het beroemde Leidse laken. Maar in het museum valt nog veel meer te zien en te leren. Het museum heeft bijvoorbeeld prachtige schilderijen, beelden, serviezen en oude machines. Regelmatig worden er speciale tentoonstellingen georganiseerd, waardoor het museum blijft verrassen. Ook aan kinderen is gedacht. Voor leerlingen heeft het museum speciale lesprogramma’s ontwikkeld en bij de kassa is een leuk doe-boek te koop.

Stats & tags


Leiden, Zuid-Holland, Nederland
Kunstmusea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling