Introductie

Museum Bevrijdende Vleugels, ofwel Wings of Liberation, zorgt voor een informatief en leuk dagje uit. In het museum is alles te zien over de bevrijding van Zuid-Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Rondleidingen en 3D films geven de bezoekers en ook vooral jeugdigen een beeld over de oorzaken en achtergronden die hebben geleid tot het begin van de oorlog en de bevrijding.

Ga naar de website van Museum Bevrijdende Vleugels

Historie en populariteit

Het museumpark Wings of Liberation is uit een tijdelijke tentoonstelling ontstaan. Deze expositie werd toen gehouden in Veghel ter herdenking van Operatie Market Garden 40 jaar geleden. De tentoonstelling was een dusdanig groot succes, dat men besloot hier een museum van te maken. Omdat het museum bleef groeien was de beschikbare ruimte op den duur onvoldoende en ging men op zoek naar een nieuwe locatie. Het voormalig mobilisatiecomplex van Defensie in Best werd ter beschikking gesteld en op 17 september 1997 opende het museumpark Bevrijdende Vleugels de deuren in dit prachtige nieuwe pand in aanwezigheid van Prins Bernhard. In 2007 is het museum overgenomen en is men begonnen met renoveren en moderniseren. Vanaf 1 april 2009 waren bezoekers weer welkom in het geheel vernieuwde Wings of Liberation.

Locatie

Het museumpark Bevrijdende Vleugels is gelegen in Best, nabij Son en Breugel en goed met de auto te bereiken. Het museum is eveneens met het openbaar vervoer te bereiken. Vanaf het station in Best rijdt lijn 460 richting het museum, hetzij wel beperkt.

Programma / activiteiten

Als belangrijkste doelstelling heeft het museum Bevrijdende Vleugels om de jeugd een duidelijk beeld te geven van alle gebeurtenissen die plaats vonden in de periode van 1930 tot en met de bevrijding in 1945. Door middel van foto’s, simulaties, diorama’s, 3D films en meer krijgen bezoekers een beeld van deze periode. Zo beschikt het museum bijvoorbeeld over een karakteristieke Brabantse omgeving waarin authentieke uitrustingsstukken en voertuigen zijn te zien. Voor scholen zijn er diverse lesbrieven ontwikkeld, waarin thema’s, zoals de bezetting, de concentratiekampen, de hongerwinter, de bevrijding en het einde van de Tweede Wereldoorlog worden behandeld. Rondleidingen worden door deskundige gidsen verzorgd en men kan van te voren aangeven welk onderwerp extra aandacht moet krijgen.

Bij Brasserie Het Boshuys kan men terecht voor een drankje, een lunch of een diner.

Stats & tags


Best, Noord-Brabant, Nederland
Musea, Oorlogsmusea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling