Introductie

Sinds 1950 is het Museum Betje Wolff gevestigd aan de Middenweg in het dorpje Middenbeemster. In dit museum, gevestigd in de vroegere pastorie waar de schrijfster Betje Wolff heeft gewoond, leren bezoekers over het leven van vroeger in de polder de Beemster. Het museum is opgericht op initiatief van het Historisch Genootschap Beemster, dat ook het nabijgelegen Agrarisch Museum Westerhem beheert. Het genootschap bestaat uit enthousiaste leden die belangstelling willen wekken bij het publiek voor de bijzondere geschiedenis van de Beemster. In Museum Betje Wolff kunnen bezoekers onder meer stijlkamers, een studeerkamer van Betje Wolff en verschillende oude meubels en gebruiksvoorwerpen bewonderen.

Ga naar de website van Museum Betje Wolff

Historie en populariteit

De polder de Beemster is ontstaan in de zeventiende eeuw, nadat werd besloten om het Beemstermeer droog te leggen met molens om wateroverlast te voorkomen en om landbouwgrond te winnen. De succesvolle drooglegging werd in 1937 groots gevierd, vanwege het 325-jarige bestaan van de polder. Een enthousiaste club mensen besloot een tentoonstelling op te zetten over de bijzondere geschiedenis van de polder. Ter voorbereiding op de tentoonstelling werd er in 1936 een genootschap opgericht. De belangstelling voor de geschiedenis bleek zo groot te zijn, dat het genootschap zich ten doel stelde om een museum op te richten. Dat museum werd op 9 september 1937 geopend. Sinds 1950 is het museum gehuisvest in een voormalige pastorie waar Betje Wolff heeft gewoond. Het Museum Betje Wolff is naar haar vernoemd.

Locatie

Museum Betje Wolff bevindt zich aan de Middenweg in het dorp Middenbeemster, in de provincie Noord-Holland. Een bezoek is uitstekend te combineren met een kijkje in het nabijgelegen Agrarisch Museum Westerhem en het VVV-genootschap.

Programma / activiteiten

Drie eeuwen woongeschiedenis komen aan bod in Museum Betje Wolff. Aan de hand van prachtige stijlkamers krijgt u een indruk van het dagelijks leven van voorheen in de polder de Beemster. Op de zolderverdieping van het museum vindt u de studeerkamer van schrijfster Betje Wolff, die in het huidige museumpand heeft gewoond toen ze getrouwd was met dominee Adrianus Wolff. Het kamertje is in 1953 volledig gerestaureerd. Hier kunt u ontdekken welke boeken Betje Wolff zelf las. Bezoekers mogen zelf door het museum lopen en kunnen veel uitleg vinden over de collectie in een mooi gidsje dat bij de ingang verkrijgbaar is. Voor groepen is op aanvraag een rondleiding mogelijk. In de zomermaanden wordt bovendien vaak een tentoonstelling georganiseerd.

Stats & tags


Middenbeemster, Noord-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling