Introductie

Het Muiderslot is een schitterend middeleeuws kasteel, gebouwd door graaf Floris V rond 1280. Het kasteel is te bezoeken via drie publieksroutes en wordt omgeven door siertuinen, de historische pruimenboomgaard, een slotgracht met ophaalbrug en de vestingwallen. De schilderijen, gebruiksvoorwerpen en meubels in de vierkante waterburcht vertellen de geschiedenis van het kasteelleven in de Gouden Eeuw. Vanuit het kasteel worden bezoekers getrakteerd op een prachtig uitzicht over de haven van Muiden en het IJsselmeer. Kinderen kunnen meedoen aan een speurtocht door het Muiderslot, die op verrassende wijze met een echte ridderslag eindigt.

Ga naar de website van Muiderslot

Historie en populariteit

Het Muiderslot werd in opdracht van Floris V in 1285 gebouwd en dankt zijn bekendheid waarschijnlijk het meeste aan de beroemde schrijver en dichter P.C. Hooft die hier tijdens de Gouden Eeuw woonde. Hij heeft circa 38 jaar in het slot gewoond en vele literaire gasten en vrienden brachten een bezoek aan het kasteel, vooral gedurende de zomerperiode. Zij gingen dan ook als Muiderkring de geschiedenis in.

Locatie

Bezoekers werden tijdens het betreden van het slot in het vizier gehouden door maar liefst 48 schietgaten. Niemand kwam hier zodoende onaangekondigd binnen. Het Muiderslot behoort hiermee in Nederland tot een van de best bewaarde kastelen uit de middeleeuwen. Vele gasten komen dan ook graag dit schitterende kasteel een bezoekje brengen.

Programma / activiteiten

Het Muiderslot is gelegen in Muiden aan de rivier de Vecht in de provincie Noord Holland. Het kasteel is goed met eigen vervoer te bereiken, maar in de directe omgeving zijn slechts beperkte parkeermogelijkheden, waarbij men de chipknip niet moet vergeten. Met het openbaar vervoer is het kasteel eveneens vanuit alle grote omliggende steden te bereiken.

Het Muiderslot is een mooi kasteel, een echte middeleeuwse waterburcht met vijf torens, een ophaalbrug, schietgaten en kantelen. Bezoekers kunnen de Ridderroute volgen en beklimmen dan de Westertoren, de hoogste toren van het kasteel. Daarnaast is er een Torenroute die hen meeneemt door de drie torens in het midden en de Gidsroute kan alleen bezocht worden tijdens een rondleiding.

Het slot beschikt over een museumshop met leuke cadeautjes voor alle leeftijden en een taveerne voor een hapje en een drankje. Gedurende een periode van het jaar is er een valkenier in het kasteel aanwezig en de historische tuinen nodigen bezoekers uit voor een fraaie wandeling.

Voor kinderen zijn er speurtochten, spellen en kinderrondleidingen en bovendien kunnen zij in het Muiderslot hun kinderfeestje vieren, waarbij zij worden omgetoverd tot heuse ridders of jonkvrouwen.

Stats & tags


Muiden, Noord-Holland, Nederland
Cultuur, Kastelen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling