Introductie

Altijd al willen zien en weten hoe een molen werkt? Dan kom je naar De Bente voor een rondleiding.

Ga naar de website van Molen de Bente

Historie en populariteit

Op 15 december 1913 brandde de molen –die toen dienstdeed als uitkijkpost- uit. Een jaar later is De Bente herbouwd en kreeg zijn oorspronkelijke doel weer terug. Ruim een eeuw werd er graan gemaald. De opkomst van stoommachines en motoren, zorgde voor een desinteresse voor De Bente. Onderhoud bleef uit en het gebouw brokkelde langzaam af. In 1957 was hij dan ook al zijn vier wieken kwijt. Na de verkoop aan de gemeente Dalen werd de molen in 1976 gerestaureerd. De Bente was behouden, maar werd pas in 1994 weer in gebruik genomen door molenaar Hans Petit. Anno 2010 bezoeken zo’n 18.000 geïnteresseerden jaarlijks dit cultuurhistorische gebouw.

Locatie

Molen De Bente ligt in het plaatsje Dalen, ten noorden van Coevorden. Met de auto is De Bente prima te bereiken. Komt u met de bus? Houd dan rekening met een loopafstand van 12 minuten vanaf de bushalte.

Programma / activiteiten

Hans Petit is de molenaar van De Bente. De molen bestaat uit het maalgedeelte en een winkeltje. Op zaterdagen geeft de molenaar rondleidingen. Iedereen kan dan kijken hoe een molen nou precies werkt. In het winkeltje zijn talrijke lekkere en gezonde producten te koop. Je kunt er terecht voor kaaskoekjes, molenkniepertjes (flinterdunne knapperige koekjes), glutenvrij meel en bloem, biologische brood en koekjes en nog veel meer verse lekkernijen. Daarnaast zijn er in de molenwinkel biologische producten als thee, honing en deegwaren te koop. Er zijn regelmatig extra activiteiten, zoals bakdemonstraties en proeverijen. De molenaar verzorgt ook lezingen. Tijdens de lezing laat hij zien wat zijn werk precies inhoudt en vertelt hij over de molenproducten en de geschiedenis van de molen.

Stats & tags


Dalen, Drenthe, Nederland
Cultuur, Molens

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling