Introductie

In het Gelderse plaatsje Doorwerth bevindt zich het Kasteel Doorwerth. Dit kasteel is gebouwd in de dertiende eeuw en ligt in de uiterwaarden van de Rijn, grenzend aan de stuwwal waar de Veluwe begint. De in 2004 volledig gerestaureerde burcht is bijna het hele jaar door te bezichtigen. In dit prachtige gebouw zijn het Nederlandse Jachtmuseum en het Museum Veluwezoom gevestigd. Er worden geregeld diverse evenementen georganiseerd in het Kasteel. Zodoende is er genoeg te zien en te beleven in dit karakteristieke en sprookjesachtige kasteel Doorwerth.

Ga naar de website van Kasteel Doorwerth

Historie en populariteit

Kasteel Doorwerth is door de jaren heen van een waterburcht uitgegroeid tot het kasteel van imposante omvang, zoals het nu is. De in de streek aanwezige, ongeveer 4000 jaar oude grafheuvels, vertellen bezoekers dat er al in de prehistorie mensen in Doorwerth woonden. Het kasteel werd voor het eerst op papier genoemd omstreeks 1260, toen het nog een houten zaalburcht was, wat toen in brand werd gestoken. Na de brand is Kasteel Doorwerth opnieuw gebouwd, deze keer van steen. Het kasteel is vrij populair en wordt jaarlijks door veel belangstellenden bezocht.

Locatie

Kasteel Doorwerth is gelegen in het dorp Doorwerth, gemeente Renkum, provincie Gelderland. Met eigen vervoer is het kasteel prima te bereiken, met het openbaar vervoer vrij moeilijk. Wel kan men vanuit het dorp lopend of per fiets het kasteel een bezoekje brengen.

Programma / activiteiten

In het authentiek ingerichte, en voor kinderen vooral spannende, kasteel Doorwerth zijn drie musea gevestigd: het kasteelmuseum, het Museum Veluwezoom en het Nederlands Jachtmuseum. In het kasteel kunnen bezoekers de Ridderzaal en de gevangenis met het spijkerplafond bezichtigen en kinderen kunnen ervaren hoe het voelt om een harnas te dragen. Het gebouwencomplex heeft tevens een gezellige Kasteelwinkel waar men streekproducten en souvenirs kan kopen. Uiteraard is er ook aan de innerlijke mens gedacht met het Kasteelcafé, genaamd De Zalmen, waar bezoekers een drankje of lunch kunnen nuttigen.

Regelmatig vinden er evenementen plaats in het kasteel zoals kaarsen maken, toevallige ontmoetingen, passie voor muziek en exposities. Ook worden er vanuit Kasteel Doorwerth verschillende wandelingen georganiseerd.

Stats & tags


Doorwerth, Gelderland, Nederland
Cultuur, Kastelen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling