Introductie

De Hollandsche Schouwburg is een monument in Amsterdam ter nagedachtenis van de in de Tweede Wereldoorlog vermoordde Nederlandse joden. Er is een gedenkruimte aanwezig, waar een vlam eeuwig brandt. Bovendien zijn hier de 6.700 familienamen van de 104.000 joden aangebracht die werden weggevoerd en vermoord vanuit Nederland. Op de eerste verdieping vertelt een tentoonstelling over de Jodenvervolging aan de hand van documenten, foto’s en video’s. Daarnaast wordt tevens aandacht aan het onderduiken besteed in de Hollandsche Schouwburg, alsook aan de diverse vormen van verzet.

Ga naar de website van Hollandsche Schouwburg

Historie en populariteit

De Hollandsche Schouwburg was tot 1940 een populair theater. In 1941 werd de naam van het theater door de Duitse bezetter veranderd in Joodsche Schouwburg. Vanaf die tijd mochten enkel joodse artiesten en musici voor alleen joods publiek optreden. Gedurende de bezetting kreeg de Schouwburg langzaam een andere functie toebedeeld en vanaf 1942 werden joden uit Amsterdam en omstreken hier naar toe gebracht onder dwang en moesten zij zich voor deportatie melden. Duizenden joden zowel mannen als vrouwen en kinderen moesten hier wachten op hun deportatie naar kamp Westerbork, alwaar zij op transport werden gezet naar de verschillende concentratiekampen.

Locatie

Na de bevrijding kocht Stichting Hollandsche Schouwburg het theater, omdat zij wilden voorkomen dat deze plek voor amusement en plezier zou worden gebruikt. In 1962 werd ter nagedachtenis aan de joodse slachtoffers een monument onthuld op de binnenplaats en in 1993 volgde een gedenkwand. De Hollandsche Schouwburg trekt jaarlijks vele mensen die hier komen gedenken.

Programma / activiteiten

De Hollandsche Schouwburg is gelegen aan de Plantagebuurt in Amsterdam, provincie Noord Holland. Goed met eigen vervoer te bereiken alsook met het openbaar vervoer zoals trein, tram en metro.

De Hollandsche Schouwburg is in de eerste plaats een monument en gedenkplek. Hier wordt de herinnering aan de geschiedenis, met deze plek verbonden, levend gehouden. Het monument vervult nog steeds een belangrijke rol voor nabestaanden en overlevenden in het verwerkingsproces dat nog altijd voortduurt. Daarnaast maken educatieve programma’s en voorstellingen voor jongere generaties de geschiedenis toegankelijk.

Bezoekers kunnen onder leiding van een ervaren gids een rondleiding krijgen, waarbij zij worden meegenomen door de geschiedenis zowel binnen als buiten. Daarnaast zijn er verschillende exposities te zien in de Hollandsche Schouwburg en een audiovisuele presentatie.

Stats & tags


Amsterdam, Noord-Holland, Nederland
Musea, Oorlogsmusea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling