Introductie

Het Dongha Museum in het Brabantse Dongen is gevestigd in een honderd jaar oude leerlooierij. Niet zo verwonderlijk dat het ambacht van leerlooien, een zeer belangrijke industriële bedrijfstak tot de jaren zestig van de vorige eeuw, een prominente plaats inneemt in dit museum. Naast een aantal voorwerpen die werden gebruikt in de leerlooierij wordt ook het proces van kuiplooien getoond. Bij deze oorspronkelijk vorm van leerlooien werden de huiden om en om met lagen gemalen eikenschors opgeborgen in putten onder de grond, waarna deze putten, de kuipen, gevuld werden met water om het looiproces op gang te brengen. Een langdurig proces van soms wel een jaar en op het moment dat er snellere alternatieven voor het kuiplooien ontstaan verdwijnt de kuiplooierij al snel. Maar het is niet alleen de leerlooierij waarvoor bezoekers naar het Dongha Museum komen. Ook een bijzondere collectie elektrische apparaten uit de periode van 1850 tot 1960 spreekt tot de verbeelding, alsmede de erfgoedcollectie aan de hand waarvan de geschiedenis van Dongen wordt geïllustreerd.

Ga naar de website van Dongha Museum

Historie en populariteit

Het museum is gevestigd in de oude leerlooierij van de familie Hessels. Het gebouw dateert uit 1890 en heeft na een uitbreiding in 1943 zijn oorspronkelijke staat bereikt. Enkele van de vroeger gebruikte betonnen looikuipen zijn nog steeds te zien.

Locatie

Het museum is gevestigd in het centrum van Dongen, een centrum dat zich kenmerkt door de mooie kerken, de vele monumenten, de prachtige villa’s en statige herenhuizen. Nergens in Nederland zijn nog zoveel leerlooierijen te vinden als in Dongen. Maar er is meer in en om Dongen. Wat te denken van ‘de Bergen’, een uniek zandverstuivinggebied. Wie alle geheimen van Dongen wil ontrafelen en alle schatten wil ontdekken kan het best een wandelgids kopen. Diverse routes vertellen diverse verhalen.

Programma / activiteiten

Het museum is vanaf eind 2010 tot augustus 2011 grondig gerenoveerd. Vanaf september 2011 zijn de deuren van het museum weer geopend en kunnen bezoekers nog beter geïnformeerd worden over de drie onderwerpen van het Dongha Museum.

Stats & tags


Dongen, Noord-Brabant, Nederland
Ambachtsmusea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling